Tietoisuustaidot – mindfulness: valmennuksen sisältöjä
SISÄLLÖN RAKENNE ON LUOVA JA JOUSTAVA
Seuraavat sisällöt eivät tule esitetyssä järjestyksessä. Kokonaisuus rakentuu meditaatioiden ja kehotietoisuusharjoitusten, chi kungin ja teorioiden, yhdessä tehtyjen havaintojen, tarinoiden ja oivalluksia avaavia keskustelujen rennosta rytmityksestä. Kun meinaamme kadota teorioihin, tutkimuksiin ja sanoihin, teemme harjoituksen tai toisenkin. Tulemme läsnä kehoon esimerkiksi chi kungilla tai palaamme olemiseen meditaatiotekniikoilla. Kun näyttää siltä, että olemmekin kuukauden hiljaisuusretriitillä, palaamme yhteisiin huomioihin, sanoihin ja oivalluksiin.
Haemme myös toistoa tärkeimmissä harjoituksissa, jotta pääset hyvällä tavalla alkuun omassa päivittäisessä harjoituksessa yksin tai äänitteiden tukemana.
Eli oikeudet muutoksiin pidätetään eli on mahdollista, että sisältö muuttuu vastaamaan vielä paremmin hetkessä ilmeneviä osallistujien tarpeita. Vaikka loistava suunnitelma on luotu, niin olkaamme siitäkin vapaita.
A) TAUSTOJA JA TUTKIMUKSIA LYHYESTI
Tietoisuustaitojen juuria ja menetelmien kuvauksia idässä mm. buddhalaisuus, Patanjalin joogasutrat.
Vanhoja ja uusia traditioita lännessä mm. kristillinen perinne, Gurdjieffin 4.tie ja MBSR.
Tutkimustuloksia erilaisten menetelmien myönteisistä vaikutuksista.
Meditaation vaikutuksia aivoissa. Miten aktiivisuus muuttuu eri aivojen osa-alueilla erilaisilla menetelmillä esim. meditaatiolla kohteen kanssa ja meditaatiolla ilman kohdetta.
B) HUOMION JA TIETOISUUDEN LUONNE
Kun oivaltaa oman kokemuksen kautta huomion ja tietoisuuden luonnetta, tekee suuren hypyn tietoisuustaidoissa. Oivaltamalla huomaa, että tietoisuustaidot ovat kaiken inhimillisen toiminnan ytimessä ja jatkuvasti käytössä.
Ainoa haaste on samaistuminen. Täytyy vain irrottautua samaistumista muotoihin: aistimukset, tunteet ja ajatukset. Oivaltaa, että vain nykyisyys on totta. Oivallus tukee ja on lopullinen päämäärä muodollisille ja epämuodollisille meditaatio- ja mindfulness-harjoituksille.
Anna läsnäolon nälkäsi kasvaa! Jotta lopulta vain jatkuva oleminen eli meditaatio, ei vain päivittäin ne muutamat kymmenet minuutit, on ainut, joka tyydyttää nälkäsi. Että tyydyt vain vapauteen ja omana itsenä olemiseen hetkestä hetkeen.
C) KEHO, LIIKE JA KEHOTIETOISUUS
Kehosta on hyvä aloittaa – keho on läsnä tässä ja nyt!
Kehotietoisuusmenetelmiä ja chi kungia (kiinalainen voimistelu). Chi kungin on tehtävissä seisten pienessä tilassa esim. työpaikalla tauolla. Monet muut hyvät kehotietoisuutta lisäävät menetelmät vaativat enemmän tilaa. Esimerkiksi jooga-liikkeet ovat hyödyllisiä, mutta usein vaativat joogamaton tms. ja sopivamman vaatetuksen.
Opit helppoja, tehokkaita ja käytännöllisiä chi kung-harjoituksia.
Liike ja meditaatio – elämä on liikettä ja chi kung-harjoitukset auttavat harjoittelemaan olemisen ja liikkeen yhdistämistä.
Hengitysharjoitukset ovat voimallinen menetelmä tulla läsnä kehoon, muuttaa fysiologista tilaa ja palata olemiseen.
Rentoutuminen on olemisen salaisuus. Mini- ja mikrorentoutusharjoitukset (5s.-2min) apuna läsnäoloon ja ennakoivana menetelmänä yleiseen keholliseen ja sisäiseen rauhallisuuteen.
D) MIELI JA MIELETTÖMÄT TARINAT
Ajatuspohjainen psykologinen stressi – erityisesti länsimaisen ihmisen haaste ja mitä sille voi tehdä.
Epäautomaattisuus on hereillä oloa.
Suuri oivallus – ajatukset eivät ole (yleensä) totta!
Isot ja pienet tarinat ja identiteetit – ovatko tosia sittenkään?
Mikä vuosi nyt on? 2012. Onko sittenkään?
E) HYVÄKSYVÄN LÄSNÄOLON VOIMA
Täydellinen hyväksyminen on olemisen ja huomion luonne.
Huomio on rakkautta.
Sydämen oivallus ja myötätunto vs. tietoisuuden oivallus päässä.
Viisauden ja myötätunnon tasapaino – mindfulness & heartfulness.
F) TIETOISUUSTAIDOT – MINDFULNESS ELÄMÄSSÄ
Integroi tietoisuustaidot muihin taitoihin.
Läsnäolon ja vuorovaikutuksen yhdistäminen: kuuntelun, hiljaisuuden ja huomion antamisen voima. Harjoituksia parin kanssa ja ryhmässä.
MUITA NÄKÖKULMIA TIETOISUUSTAITOIHIN ELÄMÄSSÄ
stressin hallinta
johtaminen
esiintyminen / valmentaminen
metataitona jokaisessa hetkessä
G) 3 TIETOISUUDEN PERUSTAITOA / ILMENTYMÄÄ
Kolme tietoisuuden perustaitoa ja ilmentymää: 1) keskittyminen (huomio lepääminen yhdessä pisteessä pidempään) 2) huomion vapaa takertumaton virtaus 3) oleminen (huomio ilman kohdetta eli hyväksyvä vapaa sisäinen avaruus). Syvempi taso ja samaistumisen tasot.
H) 3 POLKUA KEHITTYMISEEN ELI TIETOISUUTEEN PALAAMISEEN
1) HARJOITUS JA MENETELMÄT
Harjoitus – harjoittele ja muovaa aivoja sekä elimistöä. Muodolliset ja epämuodolliset harjoitukset.
Katso listaus harjoituksista, joita teemme:
www.taivastalo.fi/tietoisuustaidot-mindfulness-valmennus-harjoitus
2) OIVALLUS
Huomion ja tietoisuuden kokeita ja näkökulmia suoraan oivallukseen.
Huomion ja tietoisuuden luonteen syvempi oivaltaminen.
3) ELÄMÄ JA LÄSNÄOLON HYVEET
Aivan tavallinen elämä mahdollistaa oivaltamista ja tietoisuustaidoissa kehittymistä. Esimerkiksi ellet omaisi tiettyä kykyä keskittymiseen, et voisi lukea näitä sanoja, koska et olisi oppinut lukemaan. Kaikki valmiudet ovat jo meillä. Kyseessä on pitkälle huomion uudelleen suuntaaminen ja yksinkertaisesti vain tiettyjen asioiden uudelleen huomaaminen.
Läsnäolon hyveiden viljely elämässä voi olla joillekin inspiroivin tapa kehittyä taidoissa. Läsnäolon hyveitä ovat esimerkiksi: hyväksyminen, kärsivällisyys, anteeksianto ja huomioiminen.
I) HARJOITUSRUTIININ LUOMINEN
Puutarhanäkökulma muutokseen ja kasvuun. Tarvitaan uutta tilaa. Minkä voit antaa mennä?
Näkökulmia uuden omaksumiseen ja muutokseen. Tietoisuustaitojen tuominen arkeen.
J) ELÄMÄ ON IHMETTÄ
Elämä tapahtuu nyt mielen ”kuplan” ulkopuolella. Elämä tuntuu kehossa ei ajatuksissa. Millä logiikalla ja tavalla voit vähintäänkin ”kaksinkertaistaa” loppuelämäsi.
Palaa ihmeeseen NYT! Anna elämän liikuttaa sinua NYT!