Menetelmien kuvaukset

JOOGA


Intialainen käsite jooga (Yoga) on johdettu yhdistymistä merkitsevästä Sanskritinkielisestä sanasta YUJ ja tarkoittaa ”ykseyttä” tai ”yhtettä korkeimpaan” Jooga pyrkii kehon- ja mielenhoidon, itsetuntemuksen ja itsekasvatuksen kokonaisvaltaisia menetelmiä käyttäen tasapainottamaan fyysisen, psyykkisen ja henkisen tason. Joogaa voisi kutsua tieteeksi, joka tutkii kuinka elää oikein.

Usein kuitenkin, kun joogasta puhutaan, tarkoitetaan jooga-asanoita eli joogaliikkeitä, jotka tekevät hyvää keholle ja koko olemukselle.

Lue lisää joogasta toisilta sivuiltamme

www.joogachikung.net/jooga.htm

 

 

CHI KUNG (qigong) 

eli kiinalainen voimistelu

Chi kungia harjoittavat ympäri maailmaa terveyden ja  hyvinvoinnin vaalijat, mutta myös sisäistä voimaa kehittävät taistelulajien harjoittajat ja sisäisen rauhan sekä valaistumisen etsijät. Harjoituksissa on mukana mm. voimistelullisia liikkeitä, mutta myös hitaita virtaavia liikkeitä, staattisia asentoja sekä meditatiivisia hetkiä. Harjoitukset rentouttavat, nostavat energiatasoa ja lisäävät sisäistä selkeyttä.

Lue lisää chi kungista toisilta sivuiltamme

www.joogachikung.net/chikung.htm

Kiinalainen ajatus

 

Madot eivät syö elävää puuta,

jossa vitaali mahla virtaa;

ruoste ei estä oven avaamista,

kun saranoita käytetään joka päivä.

Liike tuo terveyttä ja elämää.

Jähmettyminen tuo sairautta ja

  kuolemaa.

 

traditionaalisen  kiinalaisen lääketieteen sanonta

(vapaasti käännetty englannista)

 
 
 

MEDITAATIO


Meditaatio on hereillä oloa. Meditaatio on aina taustalla olevan tietoisuus. Päivittäisessä elämässä unohdamme kuitenkin meditaation huomiomme matkatessa asioissa, ilmiöissä, tarinoissa ja ihmisissä – samaistuessamme toimiimme, tehtäviimme ja elämän draamoihin. Unohdamme sen, joka kaiken tämän havaitsee. Ja on havainnut kun olimme viisi vuotta vanha ja kun joskus täytämme 75 vuotta.

 

Meditaatio on huomion kääntämistä kohti omaa lähdettään.

 

Koska olemuksemme voi olla kiihtyneessä tilassa ja saatamme vakaasti uskoa joitakin ajatuksia ja tarinoitamme, tarvitaan meditaatiota edeltäviä ja sinne johdattelevia harjoituksia. Juuri niitä harjoituksia, joita osa meistä ajattelee olevan itse meditaatiota, vaikka näin ei ole.

 

Opetamme näitä harjoituksia, joita voidaan tehdä istuen, seisten ja myös osana toimintaa. Meditaatioharjoitusten ensimmäinen vaihe on huomion pitäminen kohteessa, joka meille kaikille luontaista ja tuttua koulusta ja ihan lapsuudesta saakka.

 

Meditaatiossa paljastamme vain jo aina läsnä olleita asioita emmekä luo mitään uutta. Meditaatio ja tietoisuus ovat yksinkertaisin asia koko maailmassa.

 

 

 

HENGITYSARJOITUKSET


Hengitys on perusta. Ja vapaa hengitys on yksi suurimpiailoja. Hengitys on suorassa yhteydessä kokemiimme tunnetiloihin ja vireystilaan. Muuttamalla hengitystä muutat niin fysiologiaa kuin sisäistä tilaasi. Vapauttamalla hengityksen vapautat olemuksesi stressistä ja hengitysharjoituksilla voit myös nostaa energiatasoa.

 

 

 

RENTOUTUMINEN


Rentoutumalla 10% lisäät elämänlaatuasi ainakin 10%. Kokeile ja totea itse! Ihmeellinen ihme liittyy siihen kuinka saat käden nyrkkiin ja kuinka rentoutuminen tapahtuu, kun kätesi avautuu.

 

Rentoutumista voisi kutsua irtipäästämiseksi, tahtomisen lakkaamiseksi tai antautumiseksi.

 

Chi kungissa ja joogassa rentoutuminen ehkä suurimpia salaisuuksia, jonka vaikutukset tuntuvat niin kehossa ja koko olemuksessa.

 

Elämänenergia, jota kiinalaiset kutsuvat sanalla chi jaintialaisessa traditioissa tunnetaan pranana, on elossa olemisen kantava voima – elämä itse. Sen vapaalle virtaukselle koko olemuksessa on olennaista rentous ja vapaa rento virtaava hengitys. Rentouttamalla kehosi ja olemuksesi ja vapauttamalla hengityksesi lisäät elämänenergian vapaata virtausta olemuksessasi.

 

 

 

TIETOISUUSTAIDOT JA -TUTKIMUKSET

(mindfulness)

Pienillä huomion ja tietoisuuden harjoituksilla voi saada suoria oivalluksia hereillä olevasta tietoisuudesta. Aina ei tarvitse tehdä mitään harjoituksia tai meditaatiota, koska oleminen on aina läsnä. Olemme vain saattaneet antaa huomiomme samaistua ajatuksiin, tuntemuksiin, aistittaviin muotoihin ja samalla kadottaa itsemme (olemisen).  Näin voi erityisesti tapahtua silloin kun paljon tehtävää ja asioiden (muotojen) hallinnoimista eli “kiire”.

Voimme kuitenkin kulkea suoraa oivalluksen tietä tietoisuuteen ilman harjoituksia, koska olemme ja tulemme aina olemaan tuo hereillä oleva tietoisuus maailma, kehomme ja mielen taustalla.

Palaa takaisin menetelmiin…