10000-peli: lisää fyysistä kuntoa

| Friday, June 16th, 2017 | Comments Off on 10000-peli: lisää fyysistä kuntoa

Tervetuloa mukaan 10000-peliin, -leikkiin, -tutkimukseen tai -haasteen, mikä sanamuoto sinua innostaakaan eninten. Muistan aikoinaan tavanneeni erään suuntauksen buddhalaisia, joilla oli tavoitteena tehdä tiettyä konkreettista harjoitusta juuri 10000 kertaa.

Tämä liittyy nyt kehon kuntoon ja vointiin tällä kertaa. Tämä on ennen kaikkea jonkin verran tai vähän kuntoileville. Jos sinulla on jo oma harjoitusrutiini, niin ehkä et tarvitse tätä tai ehkä voit lisätä tämän tai osia tästä. Itse olen tämän jo aloittanut ja palaan tähän ainakin kerran, kun olen punnerruksissa luvussa 4000. Huomattavaa on, että 100 kyykyn tekeminen on hyvin paljon kevyempää kuin 100 juoksuminuutin. Punnerrukset ollessa 4000 voivat muut luvut olla huomattavasti enemmän tai vähemmän eikä toki tarvitse lopettaa lukuun 10000. Ajatus on, että toiset näistä ovat kevyempiä kuin toiset.

 

Ideana on siis tehdä 10000 jokaista seuraavista

KYYKYT (omalla kehon painolla erilaiset versiot)

PUNNERRUKSET (erilaiset versiot)

VATSAT (erilaiset versiot)

JUOKSEMINEN (minuutteja)

 

 

Jos sinulla esteitä tai epäilyksiä, niin selvitä lääkäriltä, että mikä sopii sinulle. Voitko aloittaa juoksemisen vai olisiko parempi aloittaa kävelystä?

Huomaa, ei liikaa harjoituksia kerralla ja sopivasti taukoja. Vähän kerrallaan sitkeästi. Joka päivä ei voi tehdä tiukkaa treeniä yhden liikkeen kanssa. Muista pitää lepopäiviä.

Tämä kannattaa lukea https://www.taivastalo.fi/2014/03/kuinka-luoda-myonteisia-tapoja-elamaansa/ Tässä on ohjeita tapojen luomiseen. Tässä leikissä myös osittain hyödynnetään näitä periaatteita.

 

LISÄÄ IDEOITA JA NÄKÖKULMIA

Ehkä mukaan voisi lisätä selkälihasliikkeet, mutta toisaalta näissä tulee epäsuorasti vahvistettua selkääkin. Tai lantionpohjaharjoitukset. Tai monia muitakin. Toisaalta, jos pitää todella monesta kirjaa, niin kaikki voikin muuttua työksi eikä se ole enää pelin tai leikin kaltainen. Eli voi ottaa monia muitakin mukaan, mutta ei välttämättä siis pidä niistä kirjaa näiden neljän lailla. Itse olen aloittanut nyt viidellä harjoituksella, mutta kuusi tuntuisi liialta jo. Toki tämä ei ole myöskään kokonaisvaltainen harjoitus, vaikka on hyödyllinen. Voit tarvita muita harjoituksia kehon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

 

Monet hyvinkin koukuttavat pelit kännykällä toimivat siten, että tekemällä ja pelaamalla saat lisää resursseja, pisteitä, kultakolikoita, kehityspisteitä yms. Tämän pelin yksi salaisuus on se, että saat merkitä itsellesi mahdollisesti vaikka useamman kerran päivässä esimerkiksi +15 punnerrukset +30 kyykyt.

Ota siis vihko, kalenteri tai kännykän muistio ja aloita tekemään ja laittamaan plussalukuja.

Anna itsesi kerätä valtava kasa erilaisia +20 +10 ja mitä ikinä plussia, että paperisi suorastaan pursuaa niitä. Sitten vasta laske yhteen luvut. Näin on jo syntynyt tapa tehdä asioita. Esimerkiksi +1720 itse asiassa voi tuntua jollakin tavalla vähemmältä kuin puoli sivua plussalukuja. Samoin 1720 voi peilautua lukuun 10000 ja voi tuntua, että minulla näin vähän tai luvun pitäisi olla jo 10000. Vielä ehkä epämotivoivampaa voisi olla pitää kirjaa, että kuin paljon on vielä jäljellä – 8280. Siksi on tärkeää nähdä paljon plussia ja lukuja sekä oikeastaan unohtaa koko 10000.

Tämä on pelin osuus aivoille aluksi on: paljon plussalukuja. Alkuun kehossa ja kunnossa ei tunnu eikä näy muutoksia, mutta aivan varmasti, kun ollaan luvussa 3000 tai 5000 on jo paljon tapahtunut.

 

Toiminnan itseohjautumisen salliminen. Ehkä aloitat punnerrukset polvet maassa, mutta jossakin vaiheessa haluatkin olla vain käsien ja varpaiden varassa. Pian ehkä haluat tehdä monenlaisia variaatioita punnerruksista. Voit vaihdella käsien etäisyyksiä toisistaan tai tehdä todella hitaasti muutaman tai paljon kerrallaan. Mahdollisuuksia on paljon. Samoin vatsojen ja kyykkyjen kanssa voi vain aloittaa jostakin mukavasta. Prosessi siis muovaa itseään satojen ja tuhansien toistojen edetessä. Todennäköisesti tulee myös muita liikkeitä mukaan tämän ryhmän ulkopuolelta.

Toki tällä tavalla voisi lähteä keräämään ihan mitä muuta tahansa – meditaatiominuutteja tai vaikka joogaliiketoistoja.

Osaa näistä voi tehdä myös mahdollisesti työpäivän aikana eli ripotella plussalukujen luomista läpi päivän. Aivan kuin jotkut haluavat pelata kännykkäpeliä lyhyesti monta kertaa päivässä ja saada lisää plussia, resursseja tai vaikka kultakolikoita. Tässä haetaan samaa leikkiä.

Haasta mukaan kavereitasi / kutsu peliin mukaan kavereitasi, joita tällainen voisi palvella.

Kuten eräs valmentaja sanoi, että jos teet jotakin, joka tuntuu epämiellyttävältä tai liialta, niin aivot pyrkivät keksimään keinoja, joilla lopetat toiminnan. Siksi on tärkeää, että tämä on hauskaa ja palkitsevaa sekä kaikki lähtee sopivan pienestä liikkeelle. Jokainen yksittäinen liike on +1 listaasi ja lisää plussan puolelle.

 

Parhainta kuntoilupeliä,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.