Liikemeditaatio ja klassinen chi kung -harjoitus

| Tuesday, April 4th, 2017 | Comments Off on Liikemeditaatio ja klassinen chi kung -harjoitus

Chi kungia (qigong) voi kutsua kiinalaiseksi voimisteluksi. Termin tarkka käännös tarkoittaa hengitysharjoitusta tai elämänenergian harjoitusta. Tuhansia vuosia vanhasta menetelmästä on lukemattomia tyylejä ja tekniikoita.

Yksi tapa lähestyä chi kung -harjoituksia on nähdä ne liikemeditaationa. Seuraavaksi yksi klassinen harjoitus, jolle on annettu lukemattomia nimiä ja joka toimii erityisen hyvin liikemeditaation tutkimiseen ja harjoittamiseen. Liikemeditaatiot taas ovat hyvä väliaskel tavallisen istumameditaation ja arjen läsnäolon välillä. Näitä pieniä liikemeditaatiotutkimuksia voi myös kokeilla joogan, tanssin ja monen muunlaisen liikkeen kanssa.

 

KUINKA

Sisään hengityksellä kädet nousevat sivulla ylös. Hartian korkeudella kämmenet kääntyvät kohti taivasta. Käsiä ei tarvitse kurottaa ylös eli hartiat pidetään rentoina. Uloshengitys alkaa. Kädet kääntyvät kohti maata ja anna kyynärpäiden selkeästi pudota aluksi alemmaksi kuin ranteesi. Uloshengityksellä annat käsien laskeutua alas.

 

 

Anna liikkeen olla rento jo vaivaton.

Jos huomaat, että käsien noustessa ylöspäin et pysty hengittämään enempään sisään, niin vain ole hengittämättä mihinkään suuntaan. Sama rento oleminen myös uloshengityksen suhteen.

 

TUTKI

Tehdessäsi harjoitusta voit nyt tukia sitä liikemeditaationa. Tässä on neljä näkökulmaa liikemeditaatioon, joiden kautta voit tutkia tätä yksinkertaista liikettä.

1) Ole läsnä herkästi sekä rennosti liikkeessä. Olet yhtä liikkeen kanssa. Olet yhtä kehosi kanssa. Ei ole mitään muuta olemassa kuin sinä kehona tässä ja nyt.

2) Ole havainnoiva todistaja ja ole erillinen kehosi liikkeestä. Annat vain käsiesi liikkua aivan kuin niitä liikuttaisi luonnon voima – tuuli, sade tai auringonpaiste – sinä vain havainnoit erillisenä käsiesi liikettä.

3) Palaa olemiseen, meditaatioon ilman kohdetta. Ole ääretön oleminen. Ole oleminen kaikkialla kehon ympärillä. Tämän äärettömän olemisen avaruuden keskellä pieni keho (kehosi) liikkuu. Eli tässä hypätään aivan kuin kehon ulkopuolelle ja ollaan kuin tasainen hienovarainen ilmanpaine kehoa vasten ulkopuolelta. Tätä on hyvin vaikea sanoittaa, mutta voit kuitenkin tutkia asiaa omalla tavallasi.

4) Annat kaiken olla luonnollista. Annat vain liikkeen vain tapahtua / teet liikkeen ilman erityistä fokusta huomiosi suhteen. Eli tässä et tietoisesti toteuta mitään erityistä huomion harjoitusta tai esimerkiksi edellisiä kolmea lähestymiskulmaa.

 

Parhainta liikemeditaation tutkimusta,

Jarko

 

Vanhoja blogitekstejä chi kungista kiinnostuneille.

https://www.taivastalo.fi/2016/09/10-hyvaa-syyta-tehda-chi-kungia/

https://www.taivastalo.fi/2012/03/kolme-chi-kungin-voimallista-periaatetta/

Comments are closed.