Mitä haluan -harjoitus

| Monday, January 30th, 2017 | Comments Off on Mitä haluan -harjoitus

Mitä haluat? Joskus koko life coachingin idea on tiivistetty tähän kysymykseen. Kuinka voin auttaa toista ihmistä tietämään ja rehellisesti toteamaan itselleen, että mitä hän oikeasti todella haluaa syvällä sisimmässään. Mitä itse ainutlaatuisena ihmisenä haluaa? Ei siis mitä muut haluavat elämässään (ystävät, vanhemmat, työkaverit, kumppani), mitä muut mahdollisesti haluavat meidän haluavan, mitä olisi hyvä haluta tai mitä yleensä täällä Suomessa ja länsimaissa ihmiset haluavat tässä ajassa. Kun aitoja vastauksia on löydetty, niin yhdessä valmentajan kanssa luodaan suunnitelma käytännön askelista tärkeimpien ja ajankohtaisimpien asioiden toteuttamiseksi.

 

 

Toisinaan olen myös pohtinut, että elämän kolme tärkeintä taitoa (erilaisten konkreettisten taitojen lisäksi) ovat:
1) läsnäolon taito (joka johdattaa itsetuntemuksen äärelle myös)
2) vuorovaikutustaidot (suurin osa tärkeimmistä elämän asioista liittyy toisiin ihmisiin)
3) taito löytää sisältään vastaus kysymykseen – mitä haluan (uudestaan ja uudestaan isompiin asioihin liittyen sekä jokaisena hetkenä – haluanko esimerkiksi nyt lenkille vai juoda vettä vai mitä)

Nyt tämän blogin ideana on tarjota yksinkertainen, mutta voimallinen harjoitus sen kirkastamiseen, että mitä syvällä sisimmässäni (sydämessäni) todella haluan.

Harjoituksen ideana on porautua erilaisten mielen kerrostumien ja myös muualta omaksuttujen ajatusmallien toiselle puolelle. Todella kirkastaa omaa suuntaa ja unelmiaan.

Periaatteessa harjoituksen voi tehdä yksin itselleen puhuen. Siihen saa erilaista voimaa, kun joku toinen huomioi läsnäolon tilassa täysin hyväksyen ja kysyy sinulta: mitä haluat? Tämä toinen ihminen voi olla esimerkiksi ystävä tai kumppani. Toisaalta joskus voi olla hyvä harkita, että harjoituksen tekemistä neutraalin ja myönteisesti sinuun suhtautuvan ihmisen kanssa – life coach, terapeutti yms. Minuakin voi käyttää tässä life coachin roolissa, jos haluaa. Tuntemattomalle ihmiselle voi joskus olla helpompi todeta joitakin asioita kuin tutuille ihmisille. Sisäisen sensuurin vaara voi toki olla aina läsnä erilailla eri ihmisten kanssa eri tilanteissa. Harjoitus on sitä voimakkaampi mitä rehellisempi itselleen on. Rehellisyys on koko jutun juju.

MITÄ HALUAN -HARJOITUS
*tarvitset kirjoituspaperia, kynän ja ajanottoon sopivan laitteen.
*sitten mahdollisesti ystävän, life coaching yms.

AIKA 20 min
Ensin sinulta kysytään – mitä haluat? Vastaat ääneen kuuluvasti – haluan (asiat) ja kirjoita kaikki sanomasi paperille ylös.

Loppuaika sinulta kysytään yhä uudestaan ja uudestaan – mitä muuta haluat? Vastaat ääneen kuuluvasti – haluan (asiat) ja kirjoita kaikki sanomasi paperille ylös.

Näin jatketaan 20 minuuttia.

Harjoituksessa usein käydään matka monenlaisten ja tasoisten mielen sisältöjen ja halujen läpi. Tämän jälkeen voit tutkia, että mitkä kertomistasi asioista tuntuvat olevan todella tärkeitä sinulle ja mihin mahdollisesti kannattaisi laittaa arjessaan huomiota ja lähteä toteuttamaankin. Voi myös huomata, että on erilaisia tarpeita ja tärkeitä asioita. Voi vaatia luovuutta, kun pohtii, että miten voi toteuttaa erilaisia asioita – ristiriitaisiakin – tavalla, joka on itselle ja ihmisille ympärillä hyväksi. Samoin voi huomata, että mahdollisesti samoja teemoja tuntuu toistuvan eri tavoin. Toistuvissa teemoissa on sinulle viesti!

Tässä voi nähdä itsensä kuin valtakunnan kuninkaana/kuningattarena, jonka luo erilaiset tahot, säädyt ja ihmiset tulevat esittämään toiveensa ja tarpeensa. Kuinka sitten hallitsijana voisi viisaasti ja myötätuntoisesti pitää kaikista oikealla tavalla huolta. Samoin voi huomata haluja, jotka eivät ole ollenkaan itselleen tärkeitä ja mahdollisesti muualta omaksuttuja ja vain vievät aikaa tärkeämmiltä asioilta (ja kuitenkin näitä asioita toteuttaa). Tällöin valtakunnan hallitsijana joutuu käyttämään tuhoavaa voimaa hyvän puolesta.

Joskus on myös hyvä pohtia, että mikä on se laatu, jota hakee elämäänsä jonkun konkreettisen asian muodossa. Raha esimerkiksi voi edustaa joillekin erityisesti vapautta, toisille turvaa ja joillekin taas voimaa. Olisiko hyvä asia antaa myös muilla tasoilla ja tavoilla itselleen tätä kaipaamaansa laatua. Samoin voi olla hyvä pohtia, että miten joku abstrakti laatu voisi näkyä taas konkreettisesti elämässä. Jos haluaa esimerkiksi iloa, niin miten tuo ilo näkyisi konkreettisesti elämässä – esimerkiksi enemmän kavereiden tapaamista. Sitten voi vain yksinkertaisesti lisätä kalenteriinsa iloa tuottavia toimintoja ja tapaamisia.

 

Fasilitaattorille eli kysyjälle muutamia ohjeita. Olet palvelemassa eli unohda itsesi ja kaikki mielipiteesi siitä, mikä on hyvää tai huonoa, arvokasta tai arvotonta. Anna tila, jossa saa tulla mitä tahansa esiin ja sinä vain annat huomioita ja kuuntelet täysin hyväksyen. Hetkeksi unohda myös minkälaisessa suhteessa olet tähän henkilöön, jota palvelet. Anna äänesi olla rento ja selkeä, kun kysyt.

 

Harjoitus ei ole kerta ja tehty -tyylinen. Sen voi tehdä monta monta kertaa elämässään. Voi ottaa viikon, jolloin tekee sen joka päivä ja selvittää mitkä asiat toistuvat, poistuvat tai vahvistuvat. Tai ehkä kerran tai pari vuodessa voi palvella hyvin. Samoin harjoitusta voi kokeilla lyhyempänä tai pitempänä versiona. Tutki vapaasti omalla tavallasi.

 

Parhainta itsensä kuuntelua,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.