Uteliaisuus, huomioiminen ja läsnäolo

| Monday, October 3rd, 2016 | Comments Off on Uteliaisuus, huomioiminen ja läsnäolo

shutterstock_196203026-pakattu

Uteliaisuus yksi ihmislajin erityisen voimallinen ominaisuus. Katso vain ympärillesi – kaikki on syntynyt uteliaisuuden hedelminä.

On myös avaruusteleskooppeja ja Mars-planeetallekin on suunniteltu matkoja. Sähköauto- ja avaruusaluspioneerin Elon Muskin tavoite on saada ihmisiä Marsiin kuudessa vuodessa. Ihminen on todella tutkimusmatkailija, jota näyttää kiinnostavan myös välittömään elossapysymiseen ei liittyvät asiat.

Uteliaisuus on jotakin, jota kannattaa myös kylvää omaan elämäänsä ja saada näin aivoissa energiaa ja piristystä aikaan saava välittäjäaine, dopamiini, liikkeelle. Dopamiini myös liittyy aivojen palkitsemisjärjestelmään.

 

“I have no special talent. I am only passionately curious.”
Albert Einstein

 

Näin sanoo yksi ihmiskunnan merkittävimpiä tieteilijöitä. Uteliaisuudesta ja tutkimusasenteesta ihmiselle lajityypillisenä toimintana voisi kirjoittaa kirjan jo itsessään. Mutta nyt, voisiko uteliaisuus olla myös polku syvempään läsnäoloon ja oivallukseen? Useinhan uteliaisuus tuntuu myös joskus vievän pois tästä aistittavasta hetkestä.

 

Mindfulnessissa puhutaan välillä myös mindfulness-asenteista, jotka eri lähteiden mukaan hieman vaihtelevat. Myös meditaatiomestarit puhuvat vastaavista asenteista. Tällaisia asenteita voivat esimerkiksi olla aloittelijan mieli ja hyväksyminen. Nämä kaksi asennetta ovat jotakin, jotka juuri löytyvät parhaimmillaan uteliaisuudesta.

Utelias mieli on aloittelijan mieli. Uteliaisuus tarkoittaa, että mielen teekuppi on tyhjänä ja siten myös avoinna ja tilavana vastaanottamaan uutta. Kun tässä on vielä läsnäoloa, niin kuppi tyhjenee aina joka hetki uudestaan ja uudestaan. Oikeastaan utelias aloittelijan mieli ei olekaan kuppi vaan sihti, joka pysyy vaivatta hyvin tyhjänä mitä tahansa nestettä siihen kaataakaan.

Hyväksyminen taas mahdollistaa sen, että mitä tahansa havainnoimme emme sulje sitä mieleemme luokitteluillamme hyväksi, huonoksi tai miksikään. Luokitteluiden jälkeenhän usein siirrämme asian käsiteltyjen asioiden mappiin ja samalla suljemme itsemme enemmän tai vähemmän uudelta informaatiolta liittyen kohteeseen. Hyväksyvinä voimme taas jatkaa kiinnostuneina asioiden yksityiskohtien ja piirteiden huomioimista.

Todellinen uteliaisuus on valtaisaa tietoista huomioimista ja minätarinoinnin unohtamista eli läsnäoloa parhaimmillaan. Jos taas tietoinen huomioiminen tuntuu jotenkin työläältä ajatukselta, niin voi oivallusten kautta huomata, että aamulla kun heräämme jokin meissä huomioi vaivatta jatkuvasti – asioita, ajatuksia ja kaikkea – nukkumaan menoon saakka.

 

Joillekin meditaatio vie pois maailmasta hiljaisuuteen ja tyhjyydenkin kokemuksiin, joilla on todella osansa meditatiivisessa elämässä, mutta uteliaisuus taas kytkee hyvin maailmaan ja elämään. Tässä muutamia ideoita uteliaisuuden ja huomioimisen virittelyyn sekä maailmaan kytkeytymiseen.

 

UTELIAISUUDEN JA HUOMIOIMISEN TUTKIMUKSIA

*Huomioi uteliaana ympäristöäsi, vaikka syksyisten puiden lehtien eri värejä.

*Vuorovaikutustilanteissa uteliaana kuuntele muita ihmisiä sekä sanallista että sanatonta viestintää.

*Uteliaana ja hyväksyen sekä sosiaalisesti sopivalla tavalla huomioi muiden ihmisten kasvoja. Kuinka kiinnostavalla tavalla evoluutio (elämä) on ratkaissut tällä ihmisellä nenän, korvat, posket, silmien värin yms. ja kuinka hieman eri tavalla kuin tuolla toisella ihmisellä.

*Uteliaana ja huomioiden kohtaa uudet ja vanhat projektit sekä haasteet – kiinnostavaa miten tämän voisikaan ratkaista parhaalla mahdollisella tavalla. Voit ottaa yhden erityisen sopivan tavoitteen toteuttamiseen esimerkiksi laatu, nopeus, tekemisen rentous tai innovatiivisuus.

*Huomioi ja pohdi kuinka jokin mekaaninen laite toimii.

*Kysy uusia kysymyksiä itseltäsi tai muilta.

*Anna huomiosi vaeltaa erilaisiin yksityiskohtiin ympäristössäsi ja jatkaa vain matkaansa pysähtymättä.

*Tee uusia asioita – se kutsuu sinua huomioimaan lisää.

*Matkustele ja läsnäolosi sekä huomioimisesi usein lisääntyy vaivatta.

*Kulkiessasi tutulla kotikadullasi eläydy kuin olisit matkalla ja ensimmäistä kertaa tällä alueella – mitä kaikkea huomaatkaan?

*Todella unohda itsesi huomioidessa maailmaa ja ime aistimuksia itseesi kaikkialta ympäriltäsi.

*Katso ihmisiä kaduilla aivan kuin olisit avaruusolento ja näkisit ihmisiä ensimmäisen kerran – kuinka kiinnostavia ne ovatkaan erilaisissa toimissaan.

*Katso autoja, taloja, busseja, siltoja ja mitä tahansa ihmisten rakentamaa aivan kuin olisit ensimmäisen kerran planeetta maalla – kuinka kiinnostavasti ihmiset ovat ratkaisseet erilaisia asioita.

*Keksi itse lisää tapoja huomioida ja olla utelias.

 

Parhainta uteliasta syksyä,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.