Tietoisuuden tutkimukset (inquiry)

| Thursday, March 24th, 2016 | Comments Off on Tietoisuuden tutkimukset (inquiry)

 

Meditaatiossa tarkoitus ei ole, että meistä tulisi hyviä meditoijia vaan, että tekisimme oivalluksia. Näin sen kuvailee ainakin opettaja nimeltä Adyashanti. Meditaatiolla haetaan oivalluksia, jotka parhaimmillaan muuttavat perspektiiviä ja koko näkökulmaa elämään sekä todellisuuteen. Kun oivallukset syvällisesti avautuvat olemuksessamme, niin se miten meditaatioharjoitus ymmärretään normaalisti käy turhaksi.

Mindfulness-kursseilla olen kuvaillut, että meditatiivisuuden ja läsnäolon lisäämiseen on kolme tietä. Tämä ei ole mitenkään muita näkökulmia poissulkeva listaus. Nämä kolme ovat: harjoitus, oivallus sekä elämä ja läsnäolon hyveet. Tänään pohdimme oivalluksen lähestymiskulmaa eräästä suunnasta.

Tässä, kuten kaikessa pohjimmiltaan tietoisuuteen liittyvässä, on tärkeää tehdä omaa rehellisestä tutkimusta asioista eli saada omia oivalluksia. Tarkoitushan ei ole täyttää mieltään konsepteilla liittyen näihin aiheisiin vaan enemmänkin “tyhjentää kuppia turhasta”. Löytää aloittelijan mielen avoimuus, jossa on mahdollisuutta ihmetellä todellisuutta juuri nyt sellaisena kuin se nyt on tuoreesti. Jotkut suoran oivalluksen tietä opettavat opettajat käyttävät tällaisesta tutkimuksesta termiä: inquiry. Tänään blogissa on pieni johdanto tällaiseen tietoisuuden tutkimukseen.

Tässä johdannossa on kaksi vaihetta. Ensimmäinen on vaihe huomioiminen, jota joskus on kutsuttu mindfulness-lämmittelyksi (mindfulness warming up). Tämä on itsessään jo oikein hyvä harjoitus elämän eri hetkiin ja mindfulnessin harjoittamisen ytimessä. Toinen vaihe on tehdä tutkimusta huomionsa kanssa – etsiä huomioijaa. Tässä ei tarvita mielen apua eikä ajatuksia vaan tehdään huomion kanssa tutkimusta ja avataan mahdollisuutta oivalluksille.

 

HUOMIOIMINEN

1) Huomioi kehosi aistimuksia. Huomioi täysin hyväksyen. Älä mene edes mieleen arvioimaan senkään vertaan, että sanoisit jotakin aistimusta myönteiseksi tai kielteiseksi. Huomioi vain kehon aistimuksia.

2) Huomioi tunteita. Tunteet ovat hyvin lähellä kehollisia aistimuksia. Mitä tunnet juuri nyt, jos tunnet mitään. Mitä ikinä tunnetkaan se on OK. Huomioi tunteita täysin hyväksyen arvioimatta niitä myönteisiksi tai kielteisiksi tunteiksi. Huomaa, että tässä ei mennä mieleen sanoittamaan tunteita ilo, viha, suru jne. Huomioi vain tunteita.

3) Huomioi ajatuksia. Jotta tämä huomiointi voisi tapahtua, on hyvin olennaista päästää irti jokaisesta ajatuksesta, joka tulee tietoisuuteen. Ajatukset tulevat ja menevät luonnollisesti kuten kaikki kokemukset. Ajatukset menevät heti ellei, jokin meissä tartu niihin. Tarttumista aiheuttaa arvostelu. Tärkeää on siis vain hyväksyä kaikenlaiset ajatukset eli oikeasti huomioida. Huomioiminenhan on luonnostaa täysin hyväksyvää. Vain mielessään voi arvostella. Samoin ajatuksiin tarttuu, jos niitä haluaa ymmärtää. Ajatukset menevät heti ohi ellemme tartu niihin halumme kanssa tutkia, ymmärtää tai muuttaa niitä. Huomioi siis vain ajatuksia.

4) Huomioi nyt kehon aistimuksia, tunteita ja ajatuksia vapaasti. Tämä ei ole mitenkään monimutkainen prosessi, koska olemme tehneet tätä huomioimista koko elämämme hereillä olemisen jokaisena hetkenä. Olemme toki tarttuneet näihin kokemuksiin, mutta toisaalta jokin meissä on huomioinut myös tätä tarttumista.

 

ETSI HUOMIOIJAA

Etsi huomioijaa. Etsi sitä kohtaa, joka huomioi. Voitko löytää sen? Onko tämäkin etsiminen nähty? Tässä vaiheessa ei ole mitään kummallisempaa tehtävää. Tämä on kaikki. Tässä tutkimuksessa eivät ajatukset voi kuitenkaan auttaa. Tämä on meidän jokaisen aivan oma tutkimus, jossa voi saada erilaisia oivalluksia. Tähän opettaja nimeltä Mooji antaa kysymyksiä:”Can the seer be seen?” ja “Have the seer any form or quality that are discernible and who will answers this question?” Anna tämän tutkimuksen olla rentoa, hienovaraista ja spontaania.

 

Huomioiminen ja huomioijan etsiminen vaikuttavat yksinkertaisilta tutkimuksilta ja kuitenkin jotkut voisivat sanoa niitä todella syvällisiksi. Mutta lopulta olemme tässä tekemässä tutkimusta vain oman luonnollisen olemuksemme äärellä.

 

Hyvää huomioimisia ja tutkimuksia elämän hetkiin,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.