Kuinka suojelet huomiotasi?

| Monday, February 29th, 2016 | Comments Off on Kuinka suojelet huomiotasi?

Kuinka suojelet huomiotasi? Huomio voi olla vain yhdessä paikassa jokaisena hetkenä. Elämässä on rajallinen määrä hetkiä! Rajallinen määrä mahdollisuuksia pitää huomiota jossakin – lopulta keho kuolee ja aika on loppu. Huomio on tehnyt elämän mittaisen matkan. Kuka tietää mitä sitten tapahtuukaan. Voisi sanoa, että ei ole mitään arvokkaampaa kuin aika. Näin se klassisesti ilmaistaan. Mutta saman voisi kääntää myös, että ei ole mitään arvokkaampaa kuin huomio.

 

 

Kysymys kuuluu missä huomiosi matkaa päivittäin? Onko se aistittavassa todellisuudessa, nykyhetkessä ja kehon elossa olemisen kokemuksessa? Kuinka paljon koet olevasi elämässä ja elossa? Kuinka paljon huomiosi on mielesi kuplassa, jossa kaikki ei-aistittava voi olla mielikuvituksena mahdollista eli tulevaisuus, menneisyys, muut paikat, abstraktit mielen rakenteet ja tarinat sekä kaikki muu? Ihmisinä meidän tulee toki käytännön syistä välillä käydä mielessä, mutta kun huomio on mielessä, niin onko se olennaisissa asioissa, meille tärkeissä asioissa vai turhassa? Onko huomiomme jopa turhassa kielteisessä mielikuvituksessa, joka saa kehomme jännittymään ja potentiaalisesti synnyttää kuvitelmiin pohjautuvaa turhaa stressiä.

 

Ehkä teemme työksemme meille olennaisia asioita eli huomioimme matkaa päivittäin tärkeissä asioissa. Tästä voisi kirjoittaa toki kirjan tai kirjoja, että seuraammeko innostusta, intohimoa ja inspiraatiota elämässämme ja teemmekö syvien arvojemme kanssa linjassa olevia asioita. Tässä varmaan on olemassa lempeä ja sopivan rento taso eli eihän elämän tarvitse olla täydellistä toimintamme tasolla, kuten mielemme täydellisen kuvittelee.

 

Nyt kuitenkin tässä blogitekstissä kysymys kuuluu – kuinka paljon olet tekijä ja subjekti ja kuinka paljon olet toiminnan ja informaation kohde eli objekti? Entä minkälaista informaatiota vastaanotat – ravitseeko se sinua vai viekö sinua pois olennaisen luota?

Kysymys on ajankohtainen, koska nykymaailmassa on potentiaalia olla enemmän ja enemmän mentaalisen informaation kohde. Samoin emme voi olla vain tekemässä vaan tulee hetkiä, jolloin tulee olla vastaanottamassa ja kaipaamme vastaanottaa. Kysymys kuuluu, kun on vastaanottamisen hetki, niin valitsetko itse mitä vastaanotat?

 

 

Kun avaat television, sosiaalisen median kanavan, internetin, YouTuben, lehden, kirjan tai muun lähteen, joka laittaa sinut informaation ja toiminnan kohteeksi, niin mitä vastaanotat? Ravitseeko se sinua, palveleeko se sinua, kytkeekö se sinua elämään ja tärkeiden ihmisten yhteyteen vai viekö se huomiosi matkalle jonnekin, joka ei ole arvojesi kanssa linjassa?

Suojeletko huomiotasi, joka on aikaasi, joka on elämäsi?

Tarvitseeko sinun tietää kaikki, mitä joku ajattelee sinun tarvitsevan tietää? Voisiko kaikkia meihin osuvien informaation palasia ja niiden tärkeyttä laittaa perspektiiviin ja kysyä:”Kuinka tärkeä tämä informaation palanen on suhteessa tietoon (oivallukseen), että olen olemassa?” Mielemme ja ihmiset, eri tahot sanovat usein sanovat meille:”Kuule ja tiedä tämä – tämä tieto on todella olennainen – potentiaalisesti elossapysymisesi tai mielihyväsi tai kärsimyksesi määrä riippuu tästä tiedosta.” Ehkä joskus näin on, mutta onko tieto oikeasti kuinka olennainen, kun sitä peilaa tietoon (oivallukseen), että olen olemassa. Olemassa eli läsnä tässä ja nyt hereillä.

 

KUUSI KIINNOSTAVAA NÄKÖKULMAA

1) Huomioi missä huomiosi matkaa omasta valinnastasi, kun olet aktiivinen tekijä.

2) Kun valitset antaa jonkun – median, ihmisen, tahon, mielen – viedä huomioisi matkalle, niin minkälaiselle matkalle sinun huomiosi tuolloin lähtee?

3) Huomaatko miten päivän hetkissä kuinka kohdat 1 ja 2 vaihtelevat? Huomaatko päiväsi hetkissä milloin aina olet itse ohjaamassa huomiotasi ja mahdollisesti, jopa mahdollistamassa flow-kokemusta itsellesi tärkeiden asioiden äärellä ja milloin huomioisi vain viedään matkalle? Huomaatko kuinka huomaamatta ja herkästi huomioisi lähtee / voidaan viedä matkalle?

4) Huomiosi on elämäsi. Miten suojelet huomiotasi?

5) Miten voit suojella läheisten, ystävien, työkavereiden entä muiden ihmisten huomiota?

6) Minä tahansa hetkenä mikä tahansa tieto X, kuinka tärkeä se on oikeasti suhteessa tietoon (oivallukseen), että olet olemassa.

 

Samaa asiaa käsittelee informaatiopaastoteksti. Voisiko olla hyvä hetki ottaa pieni paasto tänään tai vaikka tulevana viikonloppuna ja mennä ulos päiväksi ihmettelemään kevään tuloa.
https://www.taivastalo.fi/2013/03/informaatiopaasto-ja-sisainen-aani/

 

Kiitos, että teit huomion matkan tämän tekstin (tai näiden tekstien) kanssa. Toivottavasti se palveli sinua hyvin.

Aurinkoista päivää ja kulkekoon huomiosi aistittavassa todellisuudessa, elossa olon kokemuksessa sekä sinulle arvojesi mukaisesti tärkeissä asioissa ja ihmisissä!

 

Parhain terveisin,
Jarko Taivasmaa

Comments are closed.