Tunteet ja tunneharjoitus

| Monday, December 7th, 2015 | Comments Off on Tunteet ja tunneharjoitus

Tämä harjoitus on tehty Jarko Taivasmaan erilaisilla kursseilla aina silloin tällöin. Moni voi kokea sen olevan yhtä hyödyllinen kuin läsnäolo- tai meditaatioharjoitus. Samoin kuin mindfulnessissa on muodollisia harjoituksia, niin samoin tälle tuntemisharjoitukselle voi ottaa aikaa erikseen. Sen kanssa voi toimia myös epämuodollisten harjoitusten tapaan eli päivän aikana vain tunnustella eri tilanteissa ja vuorovaikutusten hetkissä miltä tuntuu.

 

 

TUNTEET ANTAVAT TIETOA

Tunteet ovat hyvä ilmapuntari sen arvioimiseen, että kuinka tarpeet tulevat täytetyiksi ja kuinka merkityksellisiä asiat, ihmiset ja tapahtumat ovat henkilökohtaisesti. Tunteet ovat hyvä informaation lähde loogisen ajattelun ja intuitiivisen asioiden hahmottamisen lisäksi. Tunteet antavat myös toimintaenergiaa.

Vapaus tuntea kaikenlaisia tunteita ja hyväksyä kaikenlaiset tunteet on psykologisesti vapauttavaa. Tällöin ei ole mitään tunnekokemusta, jota pelkäisi tai välttelisi. Silloin ei myös pelkää tai välttele mitään vuorovaikutuksellisia tai muita tilanteita, jotka voisivat synnyttää tiettyjä tunteita. Näin tietoisuuden ja herkistymisen kautta voi myös huomata, että osa päivittäisistä toimista, vuorovaikutuksesta tai valinnoista ei ole ollut aitoja oikeasti, vaan ne tehtiin vain, jotta ei tarvitsisi tuntea tiettyjä tunteita. Kyky kaikenlaisten tunteiden kanssa olemiseen tekee siis rohkeammaksi ja rehellisemmäksi.

Samoin muiden ihmisten tunteet eivät saa pois selkeydestä ja sisäisestä keskuksesta, kun niiden havaitseminen kutsuu tuntemaan samoja tunteita. Tiedetään tutkimusten perusteella, että ihmisille on tyypillistä virittäytyä muiden ihmisten tunnetiloihin. Tunteet tarttuvat. (emotional contagion)

Itsetuntemus ja myös tietoisuus arvoista voi lisääntyä huomattavasti syventymällä tunteisiin. Samoin empatia ja myötätunto voi lisääntyä ja ymmärrys myös muiden ihmisten tunteista. Tämä antaa vuorovaikutukseen lisää osaamista.

Tietystä näkökulmasta katsoen havahtumisen ja läsnäolon oivallukset kulkevat tietyssä rytmissä. Ensimmäinen askel on usein oivallukset mielen tasolla tai tarkemmin sanoen kokemukset tietoisuutena olemisesta mielen ulkopuolella. Näitä voisi kutsua myös no-mind-kokemuksiksi. Seuraava askel on kohti kehoa eli tietoisuuden tuominen tunteisiin. Tähän erilaiset tunneharjoitukset, tietoisuus tunteista ja tunteiden todella tunteminen ovat voimallisia menetelmiä. Voisi ajatella, että huomion tuominen tunteisiin on myös yksi avaimista Adyashanti kuvailemaan sydämen havahtumiseen. (awakening of heart)

 

TUNNEHARJOITUS

Turvallisessa ja rauhallisessa ympäristössä.

I) MUKAVA ASENTO

Ota mukava asento. Usein istuma-asennossa on helpompi olla tarkkaavaisempi kuin vaikka maatessa. Mutta tätä harjoitusta voi tutkia eri tavoilla ja eri asennoissa sekä eri päivän hetkinä. Sille voi ottaa erilaisia harjoitusminuuttimääriä kuten muodolliselle istumameditaatiollekin.

II) RENTOUDU

Rentoudu yleisesti vain tai käy huomiosi kanssa kehosi läpi ylhäältä alas ja päästä kehoasi rennommaksi kohta kohdalta. Tai ehkä haluat hengähtää muutaman kerran syvempään vielä ennen rentoutumista. Usein rentoutumalla jo alkaa tuntea paljon enemmän kuin jännittyneessä kehollisessa tilassa.

III) TUNNE TUNNE

Miten tämä tapahtuukaan – tätä on vaikea laittaa sanoiksi. Nyt kyseessä ei ole tunteiden huomioiminen klassisten mindfulness-harjoitusten tapaan ulkopuolelta havaitsijana tai tunteiden sanoittaminen. Tunteiden sanoittaminenhan on erittäin hyödyllinen taito ja tutkimusten mukaan on tyynnyttävää ja olotilaa selkeyttävää. Tunteiden sanoittamista kannattaa harjoitella itse ja opettaa myös esimerkiksi lapsilleen.

Nyt tunnetaan tunne täysin uppoutumalla siihen. Aivan kuin ei olisi koko universumissa muuta kuin tuo yksi tunnekokemus. Ole täysin tuo tunne ja aivan kuin haavan lehti tuulessa ja anna itsesi sisäisesti herkästi “värähdellä ja liikkua” tunteen mukana.

A) Voit aloittaa huomioimalla rintakehän ja vatsan aluetta muutamia minuutteja. Tämä hyvä on paikka aloittaa tuntemista ja usein voi jo nyt löytää hyvin hienovaraisen tai vahvemmankin tunteen. Sitten vain uppoutuu tunteeseen ja antaa sen kokemuksena laajentua. Tähän tunteeseen uppoutumista tai laajentumista voi välillä myös syventää niin, että antaa tunteen täyttää koko kehonsa ja mahdollisesti antaa laajentua myös kehon ympärille kuin palloksi.

B) Tämän jälkeen voit antaa huomiosi matkata missä vain osassa kehoasi ja seurata pieniä tuntemuksia ja antaa niiden laajentua. Voit huomata, että joskus tietyt tunteet liittyvät tiettyihin kehon kohtiin, joista voi kuin jokea pitkin päätyä toiseen kohtaan kehossa.

Huomaa myös, että tunteita voi olla monina kerroksina ja sävyinä. Saatat surun alta löytää vihaa ja vihan alta lempeyttä. Samoin voit huomata, että esimerkiksi iloa voi olla lukemattomia erilaisia sävyinä ja vivahteina.

IV) PALAA TAKAISIN ARKITILAAN
Venyttele. Taputtele kehoasi. Hypähdä muutama kerta ilmaan. Punnerra 10 punnerrusta. Voit tehdä mitä vain aktivoituaksesi ja virittääksesi itsesi normaaliin arkitilaan. Voit myös mielen tasolla kerrata muutamia seuraavia asioita, joita haluat tehdä tai jotka ovat tehtävälistalla seuraavina.

HUOM! Jotkut ihmiset voivat todella päästä vahvasti yhteyteen tunteiden kanssa tämän harjoituksen aikana ja myös kauan kadoksissa olleita tunteita voi tulla tietoisuuteen. Eli harjoituksen jälkeen kannattaa varata aikaa itsensä kuunteluun ja huolehtimiseen sekä rennosti ottamiseen. Joskus voi olla myös hyvä kirjoittaa ylös oivalluksiaan ja kokemuksiaan.

Muista, että kaikki tunteet, jotka tunnet ovat OK. Ja sinä olet OK tunnetpa mitä tahansa. Huomaa myös, että tunteiden ei koskaan tarvitse johtaa toimintaan, jos et halua eli voit rohkeasti todella tuntea ihan mitä tahansa. Tietoisuuden kautta kuitenkin pääset vieläkin paremmin valitsemaan ilmaisetko tunnetta ja annatko sen inspiroida toimintaan vai et ja mikä ilmaisu sekä toiminta olisi hyväksi kaikille.

 

MILLOIN VAIN
Tämän harjoituksen voi tehdä toki pienimuotoisemminkin päivän hetkissä epämuodollisena harjoituksena. Voi tunnustella, että miltä tuntuu rinnan ja vatsan alueella tai muuten kehossa erilaisissa tilanteissa ja erilaisten ihmisten seurassa. Näin voi saada arvokasta tietoa!

 

Parhainta tuntemista,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.