Hengitysharjoitukset läsnäoloon ja no mind -tilaan

| Tuesday, October 27th, 2015 | Comments Off on Hengitysharjoitukset läsnäoloon ja no mind -tilaan

Jos jokin palauttaa ihmiset vahvasti läsnäolon tilaan ja pudottaa pois mielestä (no mind -tilaan), niin hengitysharjoitukset. Usein ne ovat monille jopa klassisia meditaatioharjoituksia voimallisempi keino tehdä aina todellisena oleva tässä ja nyt läsnäolon tila ilmeiseksi.

Alla on yksi harjoituskokonaisuus, joka on toiminut hyvin ja on yksinkertainen. Huomioitavaa on se, että harjoitus on ennen kaikkea vapauttava ja avaava eli suu pidetään auki ja leuan lihakset rentoina.

 

 

HENGITYSHARJOITUKSET

Hengitysharjoitukset ovat voimallinen keino tulla läsnä kehon aistimuksiin ja myös muuttaa fysiologista ja sisäistä tilaa. Monet pääsevät aluksi juuri hengitysharjoitusten aikana enemmän läsnä kehoon tähän ja nyt.

Jos harjoitus tuntuu vahvalta tai hapen ja hiilidioksidin normaali suhde muuttuu liikaa (tuntuu kummalliselta), sen voi keskeyttää milloin vain. Voi mennä selälleen lepäämään ja laittaa jalat hieman koukkuun. Samoin tietyt venytykset ja painallukset eivät luonnollisestikaan sovi raskaana oleville naisille. Jos on rajoituksia tai syitä olla tekemättä harjoitusta, ole tekemättä!

Harjoituksessa pidetään suu auki, jotta jännitystä voisi vapauttaa mahdollisimman helposti. Tarkoituksena on myös antaa eri asennoissa hengityksen kulkea mahdollisimman vapaasti, vaikka asento hieman hengitystä saattaa rajoittaa/muuttaa. Silmät voivat olla kiinni tai puoliksi auki.

Samoin on tärkeää jokaisen vaiheen jälkeen vain olla ja rentoutua sekä antaa kehon hengittää itse täysin vapaasti. Kädet voivat silloin olla rennosti reisien tai polvien päällä. Tämä luonnollinen vapaa hengitys voi olla pientä tai suurempaa, palleahengitystä tai rintahengitystä. Kaikki käy, koska keho tietää luontaisesti, mitä se kaipaa.

Harjoituksessa istutaan mukavasti ja rennosti selkä suorana lattialla tai tyynyn päällä (tai tuolilla). Huomaathan istua istuinluiden päällä – tämä parantaa asentoa. Ennen harjoitusta voi vain hetken olla ja rentoutua.

Jos olet raskaana tee kaikki pehmeämmin ja etenkin vaihe IV, jossa helposti tulee ja tuleekin puristaa vatsaa kohti selkärankaa.

 

HARJOITUS

I) Käden ojennus ylös ja pieni taivutus. Tarkoituksena on avata toista kylkeä ja viettää tovi tässä. Hetken kuluttua käsi lasketaan hitaasti alas ja liike tehdään toiselle puolelle. Toistetaan kerran tai kaksi kummallekin puolelle.

Rentoutuminen ja kehon annetaan hengittää vapaasti miten se itse haluaa.

 

II) Kummatkin kädet nostetaan hitaasti ylös samanaikaisesti sisään hengityksellä ja halutessa sekunnin tai kahden hengityksen pidättäminen. Tarkoituksena on avata kumpaakin kylkeä. Sitten kädet lasketaan hitaasti alas. Toistetaan sopivan monta kertaa.

Rentoutuminen ja kehon annetaan hengittää vapaasti miten se itse haluaa.

 

III) Halaus. Hitaasti nostetaan kädet ylös ja halataan itseä. Annetaan rintakehän laajentua kuten myös yläselän lapaluiden ympäriltä. Halutessaan voi pidättää hengitystä sekunnin tai kaksi. Annetaan käsien laskeutua hitaasti alas ja seuraavalla kerralla halataan kädet vastakkain ristissä. Toistetaan sopiva määrä.

Rentoutuminen ja kehon annetaan hengittää vapaasti miten se itse haluaa.

 

IV) Selkään hengittäminen. Laitetaan kädet selän päälle. Pidetään huolta, että hartiat pysyvät rentoina. Huomataan, että hengitys liikuttaa ehkäpä aavistuksen myös selkää ja käsiäkin. Sitten hengitetään tietoisesti selkään ja pyritään laajentamaan lihastyöskentelyllä selkää jokaisella sisään hengityksellä tavallista enemmän. Jatketaan sopiva tovi.

Rentoutuminen ja kehon annetaan hengittää vapaasti miten se itse haluaa.

 

V) Laitetaan kädet ylävatsan päälle ja sormet kevyesti lomittain (mutta ei ristiin). Huomataan, että sisään hengityksellä sormet liikkuvat aavistuksen erilleen toisistaan. Tietoisesti työskennellään lihaksilla siten, että vatsa laajentuu sisään hengitettäessä hieman tavallista enemmän. Jatketaan haluttu aika.

Rentoutuminen ja kehon annetaan hengittää vapaasti miten se itse haluaa.

 

Tämän jälkeen voi vain olla hetken silmät kiinni. Voi vaihtoehtoisesti myös käydä selälleen ja laittaa jalat hieman koukkuun sekä kädet symmetrisesti kehon sivuille hieman irti kyljistä. Kun kokee, että sopiva tovi on mennyt, voi avata silmät ja halutessaan taputella kehoa tai kevyesti nopeasti hieroa kehoaan ylhäältä alaspäin.

 

Parhainta läsnäoloa,

Jarko Taivasmaa

 

 

Comments are closed.