Läsnäolo arjessa – epämuodolliset harjoitukset

| Thursday, January 15th, 2015 | Comments Off on Läsnäolo arjessa – epämuodolliset harjoitukset

Uusi vuosi on käynnistynyt ja vauhtia voi piisata. Kuinka tuoda läsnäoloa ja meditatiivisuutta elämäänsä, jos ei ehdi kuin hetkeksi pysähtyä päivittäin tai ei ollenkaan.

Mindfulnessista puhuttaessa puhutaan usein myös erilaisista harjoituksista: muodollisista ja epämuodollisista harjoituksista. Muodolliset harjoitukset vaativat aikaa ja niillä on tietty rakenne. Epämuodolliset harjoituksia taas voi tehdä missä vain ja milloin vain. Jokainen hetki voi olla tie läsnäoloon tai pois siitä. Epämuodolliset harjoitukset ovat yksinkertaisimmillaan vain huomioimista – todellisuuden ja todellisten asioiden huomioimista ajatuksiin uppoutumisen sijaan. Ja toki ajatuksia voi huomioida tietoisesti tässä ja nyt.

Tässä 5 hyvää epämuodollista harjoitusta. Kylvä näitä tuhlailevasti arkesi hetkiin sopivalla tavalla kävellessäsi, syödessäsi, tiskatessasi, kokouksessa ja saunassa – missä vain.

 

 

Tässä 5 hyvää epämuodollista harjoitusta. Kylvä näitä tuhlailevasti arkesi hetkiin sopivalla tavalla kävellessäsi, syödessäsi, tiskatessasi, kokouksessa ja saunassa – missä vain.

 

1) HUOMAA HENGITYS

Huomaa, että kehosi hengittää itse. Halutessasi vedä syvempään henkeä kerran pari ja nauti rintakehäsi laajentumisesta ja kehollisista aistimuksista. 

 

2) HUOMIOI KONTAKTI MAAHAN

Huomio mitkä kehosi osat ovat nyt kontaktissa maahan, tuoliin tai muuhun pintaan. Älä vain laiskasti ajattele kehosi osia vaan aisti moniulotteinen aistimus ja huomaa kuinka se pohjimmiltaan on painon kokemus. Maa vetää kehoa puoleensa. 

 

3) RENTOUDU

Rentouta kehoasi. Päästä irti. Halutessasi palaa rentouteen tietoisen jännittämisen kautta eli vaikka nosta hartiat ylös ja anna niiden pudota alas. 

 

4) AISTI

Aisti todellisuutta. Katso. Kuuntele. Haista. Maista. Tunne. Sinun ei tarvitse olla taiteilija ja löytää loputtomasti sävyeroja tai kokki, joka maistaa herkästi makujen vivahteita. Riittää, että vain tulet pois ajatuksiin uppoutumisen tilasta – tulevasta, menneestä sekä nykyisyyden arvostelusta.  

 

5) HUOMAA HUOMIO

Huomaa se joka huomioi. Se on nopea portti tyyneyteen. 

 

Runsaudella läsnäoloa ja hyvinvointia sinulle tulevaan vuoteen,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.