Onnellisuus ja ajatusten kyseenalaistaminen

| Tuesday, December 2nd, 2014 | Comments Off on Onnellisuus ja ajatusten kyseenalaistaminen

Ajatusten kyseenalaistaminen on yksi mindfulness- ja meditaatioharjoitusten sekä tietoisuusoivallusten suurimpia potentiaaleja. Me ihmiset toimimme ja elämme usein käsitystemme ja uskomustemme ohjaamina.

Voisi sanoa, että yksilötasolla ja koko ihmiskunnan tasolla hienot ja myös kielteiset teot ja siten muutokset syntyvät, kun todella uskomme ajatuksiimme ja lähdemme niitä toteuttamaan. Osittain järjestelmällinen ja järkevä toiminta vaatii hyvien ajatusten viisasta seuraamista. Kyse onkin minkälaisia ajatuksia lähdemme seuraamaan ja uskommeko niihin, vaikka olemmekin niitä lähteneet toteuttamaan.

 

“Ajatukset voivat olla hyviä toiminnan ohjaajia ja tulosten rakentajia, mutta huonoja identiteetin lähteitä.”

 

Tämän näkökulman kanssa voi päätyä hyvinkin syvällisiin todellisuuteen ja omaan itseen liittyviin pohdintoihin. Tällä kertaa huomiomme on onnellisuudessa. Mitä todellisia syitä sinulla on olla olematta täydellisen onnellinen juuri nyt?

 

“I discovered that when I believed my thoughts, I suffered, but that when I didn’t believe them, I didn’t suffer, and that this is true for every human being. Freedom is as simple as that. I found that suffering is optional. I found a joy within me that has never disappeared, not for a single moment.”

 -Byron Katie

 

Byron Katien opetuksen ja hänen The Work -menetelmänsä ydin on ajatusten kyseenalaistaminen. Tämä on oikeastaan kaikkien suoran oivalluksen opettajien lähestymiskulma. Ei tarvita vuosikymmenten meditaatiota, vaan asioiden suoraa kohtaamista ja katsomista. Mikä on todellisuus juuri nyt?

 

ONNELLISUUDEN TUTKIMINEN

Tämän harjoituksen idea on ravistella ja luoda säröjä vakaasti uskomiimme ajatuskimppuihin. Näin voimme lisätä aavistuksen tai enemmän tilaa sisällemme kohdata todellisuutta ilman erilaisia mielen filttereitä ja huomata myös onnellisuudesta jotakin hyvin olennaista.

 

I) Listaa syitä joiden vuoksi et koe olevasi täydellisen onnellinen nyt? Listaa ainakin 5-7 syytä ja valitse niistä aluksi kaksi mielestäsi merkittävintä.

 

II) Upota sitten syysi järkevässä muodossa seuraavaan lauseeseen, joka vaatii syyn. Jotta voisin olla täydellisen onnellinen, pitää (lisää tähän syysi oikeassa muodossa). Esimerkiksi A) Jotta voisin olla täydellisen onnellinen, pitää minun olla miljonääri tai B) Jotta voisin olla täydellisen onnellinen, pitää minulla olla kumppani. C) Jotta voisin olla täydellisen onnellinen, pitää kehoni olla terve.

 

III) Käytä sitten muutamaa Byron Katien kysymystä luomaasi lauseeseen ja siinä esittämääsi syyhyn.

A) Onko se totta? (Is it true?) – Kyllä / Ei

ja tarvittaessa

B) Voitko absoluuttisesti tietää, että se on totta? (Can you absolutely know that it’s true?) – Kyllä / Ei

 

Kuulostele minkälainen oivallus ja vastaus sisältäsi nousee, kun tutkit näiden kysymysten kanssa syitäsi olla olematta täydellisen onnellinen nyt.

Tämä harjoitus vaatii kokonaisuudessaan pientä kognitiivista akrobatiaa ja kärrynpyöriä, joku voisi sanoa, mutta siinä on jujunsa ja samoin lauseen rakenteessa ja sen sanoissa. Ennen kaikkea se vaatii kuitenkin rehellisyyttä ja ajatusten kohtaamista todellisuuden peiliä vasten. Uskomalla eli tarttumalla yhteen ajatukseen jätät uskomasta sen vastakohtaan ja siten ajatukset ovat dualismiin “pakottavia”.

 

VIELÄ EXTRABONUS”ZENKOAN”KYSYMYS

Ihmeteltäväksi.

Jotta voisin olla täydellisen onnellinen, pitää minun olla täydellisen onnellinen.

 

“Happiness needs no reason, sorrow does.”

 

Tämä harjoitus haastaa meitä oivaltamaan, että syvällä onnellisuudella ei tarvitse olla syytä tai ehtoja ja se on enemmänkin meidän luontainen tila. Olemme vain luoneet mielemme kuplassa valtavan määrän ehtoja, joiden meidän mielestämme pitäisi toteutua, jotta voisimme olla onnellisia tai rauhan tilassa juuri nyt.

Katsominen ja rehellinen todellisuuden kohtaaminen pitää kuitenkin loppujen lopuksi tehdä itse ja tätä tukevia menetelmiä on monia. Lämpimästi suosittelen tutustumaan Byron Katien The Work -menetelmään yhtenä hyvänä lähestymiskulmana.

 

Onnellista nykyhetkeä,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.