Läsnäolo ja kehotietoisuusharjoitus

| Monday, September 29th, 2014 | Comments Off on Läsnäolo ja kehotietoisuusharjoitus

Läsnäolo on aiheena ihmeellinen. Jos tarkastelet asiaa rehellisesti ja todella huomioit asioiden todellista laitaa, niin olet niin läsnä tässä ja nyt kuin ikinä voit vaan olla.

Kehosi on läsnä tässä ja nyt. Aivosolusi, joiden toiminta voi saada elävän kokemuksen menneisyyden tapahtumasta tai tulevaisuuden fantasiasta, ovat täydellisesti tässä ja nyt. Sinulla ei ole oikeastaan mitään uutta saavutettavaa tai löydettävää läsnäoloon liittyen. Ja kuitenkin usein ihmiset voivat kokea kadottaneensa nykyhetken uppoutuessa ajatuksiin.

Koska kehosi on läsnä tässä ja nyt, on keho oivallinen tie läsnäolon kokemuksen vahvistamiseen. Jokainen kehollinen aistimus, johon uppoat huomiollasi, ankkuroi sinua nykyhetkeen ja todellisuuteen. Myös siksi urheilu ja monet keholliset harjoitteet sekä kokemukset tai vaikka käsillä tekeminen usein tuntuvat niin hyvältä.

Seuraavaksi on kuvattu taputteluharjoitus, joka on voimallinen kehotietoisuusmenetelmä. Sen yksi vahvuuksia on, että taputtelu voi olla niin vaivatonta, että voi unohtaa, että itse tekee sitä. Minä teen, minä onnistun, minä epäonnistun, minä suoritan… minä minä minä aiheuttaa usein stressiä ja on mahtavaa hetkeksi unohtaa itsensä tekijänä ja vain rentoutua sekä uppoutua kehon aistimuksiin. Tämä vaivattomuus on taputteluharjoituksen vahvuus, jota esimerkiksi urheilussa ei saa kokea, jos urheilu on muuttunut mitattavaksi ja arvioitavaksi suoritukseksi.

Taputtelun voi tehdä myös ystävälle, kumppanille tai lapselle. Tällöin tosin kannattaa rintakehän ja vatsan ehkä kasvojen taputtelu jättää sikseen. Keskiselän alueen (munuaiset) kanssa tulee myös olla lempeä.

 

KEHOTIETOISUUSHARJOITUS – TAPUTTELU JA KOPUTTELU

Taputtelu on voimallinen menetelmä huomion tuomiseen kehoon eli siten myös läsnäolon lisäämiseen. Tästä seuraa usein myös selkeämpi ja koostuneempi sisäinen tila. Harjoituksella voi myös purkaa lihasjännityksiä, parantaa pintaverenkiertoa ja laittaa kuona-aineita liikkeelle.

Kehoa koputellaan/ taputellaan avokämmenellä, sormilla tai nyrkillä. Tarkoituksena on yhdistää liike ja huomio ja näin maksimoida harjoituksen vaikuttavuus. Jos sinulla on paljon aikaa, voit tehdä useamman kerran koko sarjan läpi tai käyttää enemmän aikaa yksittäiseen kohtaan.

 

Keho käydään läpi ylhäältä alas esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä: pää+niska+kasvot; lapaluut+hartiat+käsivarret (ulkokautta alas ja sisäkautta ylös); rintakehä (varo sydäntä); keuhkot/kyljet; ylävatsa (navan yläpuolelta); alavatsa+nivuset; selkä; ristiselkä; pakarat+jalkojen takasivusyrjät+jalkapöydät+jalkojen sisäsyrjät+alavatsan ja lonkat.

 

HUOM! Jos sinulla on jokin syy olla koputtamatta (hieromatta) tiettyä kohtaa kehossa, niin jätä koputtelut väliin. Alle polven koputtelua ei suositella raskaana oleville erään näkökulman mukaan: jaloissa on muutamia voimallisia akupisteitä, jotka teoriassa voisivat käynnistää synnytyksen. Samoin koputtelua suoraan hartian päältä ei suositella raskaana oleville.

Harjoitukseen voi käyttää aikaa enemmän tai vähemmän. Joskus jopa pieni muutaman minuutin hartioiden ja käsivarsien taputtelu, voi rentouttaa ja tehdä läsnäolon ilmeisemmäksi. Joskus taas 40 minuuttia voi olla mahtava uppoutuminen kehoon ja menneisyydestä sekä tulevaisuudesta (mielestä) vapautumisen ja kaikesta tauon ottamisen seremonia.

 

Parhainta läsnäoloa ja kehotietoisuutta,

Jarko

 

Comments are closed.