Kuinka luoda myönteisiä tapoja elämäänsä?

| Thursday, March 13th, 2014 | Comments Off on Kuinka luoda myönteisiä tapoja elämäänsä?

Terveellinen ruoka. Lenkkeily. Meditaatiohetket. Chi kung -harjoitukset. Yksittäinen hyvä ja terveellinen teko kannattaa tehdä, mutta todellinen vaikutus ilmenee monissa tapauksissa useiden toistojen jälkeen. Meditaation tai lenkkeilyn merkittävät myönteiset vaikutukset ja hyödyt seuraavat vasta viikkojen tai kuukausien jälkeen. Myönteisistä tavoista voi tulla myönteinen elämäntapa, joka nostaa todennäköisyyttä terveydelle, menestykselle ja onnellisuudelle.

Kysymys kuuluukin – miten voin luoda elämääni uusia hyödyllisiä tapoja?

 

Muutosta käsittelevissä kirjoissa Switch ja Change Anything nousee hyvin selkeästi esiin yksi yllättäväkin asia. Ympäristön vaikutus on todella merkittävä! Esimerkiksi Change Anything kirjassa oma henkilökohtainen motivaatio on vain yksi taso kuudesta. Kirjassa painotetaan, että todellinen pysyvä muutos saadaan aikaan vain, jos kuudesta tasosta, joista neljä liittyy ympäristöön, saadaan kaikki tai melkein kaikki tukemaan muutosta.

Change Anything kirjassa puhutaan myös tahdonvoima-ansasta  eli “the willpower trap”. Onnistumiset tai epäonnistumiset eivät ole oman repsahduksen syytä tai liity omaan itsekuriin. Onnistuvat ihmiset ovat saaneet vaikutteita myös sosiaalisesta ja konkreettisesta ympäristöstä. Samoin tilanne on epäonnistujilla. Menestyjät ovat luoneet ympäristöönsä hyviä tukia ja poistaneet väärään suuntaan johtavia vihjeitä. Tämän näkökulman mukaan muutos ei ole kuin vain aavistuksen verran tahtolaji ja paljon enemmän älykkyyslaji. On osattava luoda älykkäästi myönteinen sosiaalinen ja fyysinen tuki ja ympäristö.

 

Kirjassa The Power of Habit puhutaan hyvin yksinkertaisesta ketjusta, joka toimii niin ihmisillä kuin monilla muilla lajeilla todella hyvin. VIHJE-TOIMINTA-PALKINTO. Tämä on tapojen luomisen ytimessä. Luo oikean suuntaisia vihjeitä, jotka johtavat toimintaa. Tee myös selkeäksi toiminnasta seuraavat hyödyt eli palkinto. Alla lisää useita vinkkejä, joilla voit tukea uusien hyödyllisten tapojen luomista. Käytän niitä, jotka inspiroivat sinua!

 

AVAIMIA JA IDEOITA TAPOJEN LUOMISEEN

*luo ympäristöön vihjeitä ja mielellään monia vihjeitä esim. kuvia, sanoja, esineitä. Vaikka meditaatiota varten: meditoiva buddhapatsas, meditaatiotyyny lattialle kutsumaan istumaan, kirja meditaatiosta yöpöydälle, meditaatioon liittyvä taustakuva tietokoneeseen, meditation timer -applikaatio älypuhelimen alkunäyttöön, liity esimerkiksi Facebookissa tai Linkedinnissä meditaatiota käsitteleviin ryhmiin ja ota ryhmien päivityksiä sähköpostiisi jne.

*liitää uusi toiminta jo vanhan yhteyteen. Esimerkiksi hampaiden pesun yhteyteen on helppo lisätä hammaslangan käyttö.

*lisää tietoisuutta toiminnan hyödystä eli palkinnosta. Ole hyvässä kokemuksessa toiminnan jälkeen läsnä koko huomiollasi. Tajua todella kuinka hyvältä oikeasti tuntuu lenkin tai uimisen jälkeen.

*listaa 10 syytä toiminnan tekemiseen tai mieluummin 50. Itselle todellisia kokemusperäisiä tai tutkittuja sekä mahdollisia tulevaisuudessa. Koe, että syitä toimia tuntuu olevan runsaudella ja selittelyt ja tekosyyt eivät voi vain mitään hyvien syiden myrskyaallolle. Laita nämä hyvät syyt näkyviin.

*luo keinotekoisia palkintoja: esimerkiksi jokaisen meditaation jälkeen juo lempiteetäsi, josta pidät paljon. Tai juostuasi 10 kertaa palkitse itsesi hieronnassa käymiselle.

*harkitse joskus myös keppiä motivaation lähteenä. Mitä oikeasti menetät, jos et tee asiaa? Tai keinotekoisena seurauksena maksat ystävällesi arvokkaan meditaatioretriitin, jos et itse kykene meditoimaan säännöllisesti kuukautta. Negatiivisuuden harhan ja vääristymän (negativity bias) vuoksi joskus kielteinen on jopa myönteistäkin vahvempi. Käytä tätä lähestymistä kuitenkin viisaasti ja kohtuudella sekä liitä se aina myönteisten syiden ja hyötyjen suureen vipuvarteen.

*hanki laadukasta valmennusta asiasta ja ihmisiä ympärillesi, jotka tukevat sinua.

*tutustu ihmisiin, jotka tekevät jo haluttua toimintaa menestyksellisesti.

*aloita pienestä esimerkiksi 5 minuuttia päivässä meditaatiota eli jotakin, joka tuntuu liiankin helpolta. Switch kirjassa kuvataan: “Break down the change until it no more spooks the Elephant”. Eli muutos tulee olla aluksi niin pieni ja helppo, että se ei pelota tunnepuoltamme.  Kun tapa on luotu, niin meditaatioaikaa helppo myöhemmin lisätä.

*selkiytä haluttu toiminta mahdollisimman selkeäksi ja mitattavaksi, jotta tehtyäsi sen voit kirjata sen tehdyksi listallasi, jos tällainen tuntuu sinusta hyvältä.

*muuta näkökulmaa itsestäsi ja luo toiminnallinen rooli / identiteetti esimerkiksi olen lenkkeilijä. Jos olet kuitenkin oivalluksen polulla, älä unohda meditaation (hereillä olemisen) tilaa kaikkien roolien toisella puolella.

*muista u-malli ja hyväksy haasteet kiinteäksi osaksi tavan luomista – näin ne eivät vie rohkeuttasi. Aluksi on innostusta, sitten ollaan uun pohjalla – haasteita eli oivalluksia. Lopulta taas ylhäällä eli itseluottamuksen vaihe.

*oivalla itsekurin voima – sitäkin tarvitaan! Usein itsekuri on myös kieltäytymistä ja aktiivista toimintaan kytkeytymistä. Esimerkiksi kieltäydy sohvalla löhöämisen ja television katsomisen nautinnosta ja aktiivisesti tahdolla liikautat kehon kohti eteistä ja lenkkitossuja. Kulje siis kohti aktiivisuudesta seuraavaa hyvää oloa ja nautintoa.

*valmistele tilanteita hyvissä ajoin. Jos esimerkiksi aiot herätä aikaisemmin aamulla meditoimaan, niin kannattaa mennä aikaisemmin nukkumaan. Se taas onnistuu, jos jo alkuillasta rytmittää asiat oikein.

*varmista, että todella syvällä sisälläsi koet toiminnan tärkeäksi, että kyseessä ei ole pelkästään pitäisi-juttu. Kuuntele syvää sisäistä motivaatiotasi eli ole itseohjautuva. Älä muutu vain jäykäksi tapojaan seuraavaksi “robotiksi”. Tällainen ei ole läsnäoleva (mindful) elämäntapa. Eli tiedosta myös epäautomaattisuuden voima!

 

Kun mietit minkä uuden myönteisen tavan luot, kannattaa pohtia Habit kirjan näkökulmaa. Löydä siis avaintapa (key habit) eli tapa, joka saa aikaan myös paljon muuta hyvää muutosta. Habit kirjassa kuvaillaan, että aluksi liikunta vaikka kerran viikossa saa usein jo aikaan monia muita hyviä muutoksia.  Voisi ajatella, että se voi synnyttää myös kiinnostuksen hyvään ravintoon ja muihin terveellisiin tapoihin sekä mahdollisesti liikunnan lisäämiseen. Näin alkaa hyötyjä sitten todella tulla yksilön elämään.

Meditaatiosta voisi ajatella samaan. Syvempi itsetuntemus ja selkeämpi tiedostaminen, jotka seuraavat meditaatiosta, mahdollistavat toimintoja seuraavien kokemusten tarkemman huomioimisen ja näin pidemmän päälle ravitsevimpien ratkaisujen tekemisen.

 

Muutamia harkinnan arvoisia avaintapoja voisi löytyä seuraavista: uni, ravinto, liikunta, meditaatio ja siivoaminen sekä muu myönteisesti ympäristöön vaikuttaminen. Ympäristön vaikutus on huomattava! Voi olla viisasta aloittaa yhdestä hyvästä tavasta ja sitten vasta tietoisesti siirtyä seuraavaan. Kuitenkin jos tämä tapa on avaintapa, niin johtaa se myönteisiin muutoksiin spontaanisti ja luonnollisesti monella elämänalueella.

 

Nyt vain uusia myönteisten tapojen ankkuroimista arkeen kevään kunniaksi!

 

Keväisin terveisin,

Jarko Taivasmaa

 

Comments are closed.