Haasteet, sisäinen voima ja unelmat

| Wednesday, January 22nd, 2014 | Comments Off on Haasteet, sisäinen voima ja unelmat

Unelmat ja tavoitteet. Mikä voima estää sinua toteuttamasta niitä?

Usein blogiteksteissämme olemme keskittyneet hyvin tarkasti vain myönteiseen ja siinä on oma ideansa. Se mihin laittaa huomiota vahvistuu ja lisääntyy todellisuudessamme.

Yhtäkkiä Volvoja näkyy kaikkialla. Tämä johtuu vain siitä, että olet vakavasti suunnitellut hankkivasi Volvon. Sama voi hyvin huomata myös, jos itse tai kumppani on raskaana. Isoja masuja näyttää tulevan vastaan joka kulman takaa. Sitten kun lapsi muutaman vuoden vanha, katoavat vatsat ja taaperot ja muut pienet kävelijät täyttävät maailman.

Kun laittaa huomiota mahdollisuuksiinsa ja kykyihinsä, niin ne tuntuvat lisääntyvän! Se on paljon viisaampaan, kuin pyöritellä mielessään rajoituksia. Aivojaan kannattaa ruokkia myönteisillä kysymyksillä ja tavoitteillaan, näin ne myös antavat uusia hyviä ideoita ja näkökulmia liittyen tavoitteisiin. Mieluummin runsaudella mahdollisuuksia kuin rajoituksia.

 

Tämä blogin näkökulma ja inspiraatio tulee, jo nyt vanhasta (vuodelta 1991), Anthony Robbins klassikkokirjasta nimeltä: Awaken the Giant within. Seuraavaksi yksinkertainen ja voimallinen näkökulma liittyen haasteisiin!

 

Mutta ennen kuin mennään pidemmälle! Älä siis lue jatkon analyysiosaa, koska se voi vaikuttaa valintoihisi. Kirjaa kahdeksan suurinta pelkoasi ja kielteisestä kokemusta, joita pyrit välttämään melkein mihin tahansa hintaan.

Tässä muutamia ideoita, mutta voit keksiä vielä itsellesi sopivampia.

torjunta, viha, turhautuminen, yksinäisyys, epäonnistuminen, epävarmuus, nöyryytys, häpeä, suru,

 

Katsele listaasi ja pyri vielä tarkentamaan sitä. Pitäisikö joku nostaa ylemmäksi ja taas joku laskea alemmaksi listalla?

 

 

 ***

 

 

Todennäköisesti tilanteessa kuin tilanteessa näillä tärkeimmillä “välttämisarvoilla” (moving-away-values) on vaikutusta elämäsi eri tilanteissa. Anthony kuvailee kirjassaan, jos ihmiselle on arvona: menestys ja välttämisarvona: torjunta, niin tällainen ihminen ei koskaan tule menestymään pidemmän päälle.

Lajityypillisten syiden vuoksi eli elossapysymisen kannalta savannielämässä villin luonnon keskellä on usein ollut tärkeämpää välttää uhkaa kuin saavuttaa mielihyvää. Käytännössä ihmisillä usein kielteinen ohjaa vanhemmin kuin myönteinen. Tätä on kutsuttu myös positiivisuus-negatiivisuus-asymtriaksi (positivity-negativity-asymmetry) tai negatiivisuusharha (negativity bias).

 

Pohdi nyt tavoitteitasi, unelmiasi ja niitä isoimpiakin, jotka ovat jossakin alitajunnan taustalla liikkuneet mahdollisesti jo vuosia. Katso nyt omaa listaasi ja kolmea ensimmäistä. Onko siellä jokin tai useampi, jotka toimivat suoraan estävänä ja pysäyttävänä voimana. Tässä voi olla syy, että unelmasi ei ole vielä toteutuneet tai et ole edes alkanut liikkumaan niitä kohti.

Lähde murtamaan esteitä toiminnalla. Päässämme on usein illuusio, että jonkin tunteen ja tilanteen kokeminen on melkein kuolemaakin hurjempi juttu. Kun hyppäämme epämukavuusalueelle ja uudestaan ja uudestaan altistamme itseämme kokemukselle, voimme huomata, että ei se olekaan niin kauheaa. Uskalla kokea tunne mahdollisimman täydellisesti (eli et pakene tai torju sitä) ja silti edelleen kulje haluamaasi suuntaan. Huomaa, että olet edelleen elossa ja ehkäpä koet jopa voimallisemman elävyyden kokemuksen.

Leikittele sopivan epämukavien tilanteiden kanssa. Tutki haastetta eri elämäntilanteissa. Ennen kaikkea murra haasteitasi kulkemalla kohti unelmaasi. Pohdi myös, että olisiko juuri sopivin epämukavuus aluksi ottaa haastelistan toinen tai kolmas kohta? Saamalla näissä voittoja voi lisätä itseluottamusta ja synnyttää liikettä, joilla voidaan lopulta ylittää haasteen numeroa yksi.

 

Huomata voi myös, että jokaisen haasteen alla asuu voima – epävarmuuden alla rohkeus ja torjunnan alla järkähtämätön itsearvostus. Keskity paljon vahvuuden kehittämiseen. Haaste on kuin paino kuntosalilla, jonka kanssa työskentely antaa vahvuuden/hyveen lihaksen kasvaa. Kuten voimaharjoittelussakin, niin tarvitaan myös lepoa eli mukavuusaluetta ja ravintoa eli muita hyviä vaikutelmia ja vahvuuksissa lepäämistä.

 

If you put yourself in a position where you have to stretch outside your comfort zone, then you are forced to expand your consciousness.

-Les Brown

 

Itse asiassa tällaisten esteiden murtaminen voi olla myös yksi voimallisimpia tapoja laajentaa tietoisuutta, kun ei anna mielen rajoittavan uskomusten rajoittaa toimintaansa. Eli astuu ulos mielen häkistä toteamalla, että mielen kalterit ovat vain harhaa ja todistamalla sen toiminnalla.

 “Tämä on toiminnan tie tietoisuuteen”

 Kuten eräs opettaja onkin kuvaillut, että valaistuminen tapahtuu vasta, kun se liikuttaa kehoa eli pelkät tietoisuuskokemukset eivät ole vielä kaikki, vaikka ne ovatkin paljon jo. Valaistuminen on valaistumisen ilmaisua inhimmillisen olemuksen kautta joka hetki.

 

Seuraavalla kerralla todennäköisesti blogissa tapojen ja rutiinien luomisesta. Voisi vielä pohtia, että melkeinpä voimallisin mahdollinen tapa on taipumus aina välillä viettää aikaansa sopivan syvällä epämukavuusalueella. Tai tapa olla antamatta periksi. Toki nämä eivät ole joustavuuden hyvettä vastaan tai oivallusta, että kuinka tärkeää on todella rentoutua ja saavuttaa siten maksimaalinen mukavuusalue usein ja säännöllisesti.

 

Runsaasti rohkeutta, sopivasti epämukavuusaluetta ja monia täydellisen rentouden (mukavuuden) hetkiä tulevaan vuoteen. Tehdään tästä vuodesta paras ikinä itselle, läheisille ja maailmalle!

 

Parhain terveisin,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.