Täydellinen aamu

| Friday, August 16th, 2013 | Comments Off on Täydellinen aamu

Viimeisilläkin meistä alkavat pian työt ja syksymmällä intensiteettiä tulee lisää. Jotta työpäivistä ja päivistä ylipäätään saisi ihania, merkityksellisiä ja maukkaita, niin kannattaa panostaa päivän alkuun ja juureen eli aamuun. Hyvästä aamusta hyvä päivä ponnistaa.

Jos tulevan työpäivän haastetaso on korkealla, niin ravitseva aamu voi varustaa energialla, tietoisuudella ja hyvällä kehollisella tilalla, joka tuntuu sulattavan päivän haasteet jo ennen työpaikalle saapumista.

Kuinka sitten saada paras energinen sekä inspiroiva aloitus ja hyvä liike koko päivään? Kuinka tehdä aamuista jotakin, jota odottaa? Tämä on kaikille yksilöllistä ja kaiken pitää olla toki oman näköistä! Alla on kuitenkin joitakin oivallisia ideoita hyvään aamun.

 

Kaikessa pienessä ja kauniissa on suuren ja ihmeellisen siemen.

 

Käytä ja sovella kaikkea, joka sinua inspiroi!

I) ILLASSA JA YÖSSÄ HYVÄN AAMUN PERUSTA
Mene nukkumaan tarpeeksi aikaisin! Tämä lienee tärkein neuvo aamun kannalta. Nukkamaan taas pääsee ajoissa vain, jos pelaa illan (tai jo päivän) hetkiä jo aikaisemmin kohti varhaista lepoa.

Voi olla myös hyvä lyhyeksi hetkeksi iltasella kirkastaa seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät ja tavoitteet. Sunnuntaina voit luoda katseen koko alkavaan viikkoon. Sitten vain päästät tulevasta täysin irti. Nämä ovat klassisia bisnesgurujen vinkkejä arkeen. Toinen hyvä tapa voi olla kiittää elämän siunauksista. Sitten päästät niistäkin irti. Näin alitajunta ja aivot voivat työstää unen aikana tärkeitä asioita.

Kiinnostavia ovat tutkimukset: opiskelu juuri ennen yöunta tai päiväunia antaa parempia oppimistuloksia. Eli voit myös lyhyesti opiskella ennen nukkumista. Samoihin aivojen prosesseihin perustuvat lienee myös tulevan päivän pohtimisen hyöty.

Vaikka nämä kolme näkökulmaa: tuleva päivä, kiitollisuus ja opiskelu, ovat kiinnostavia ja joillekin hyödyllisiä, niin mitään liian stimuloivaa ei kuitenkaan kannata tehdä juuri ennen nukkumaan menoa.

Monelle voi suositella iltaan meditaatiota ennen sänkyyn menoa. Muutamankin minuutin tyyneys ja oleminen voi olla kuin vilvoittava sade päivän olemusta kuumentaneen tohinan ja toiminnan jälkeen. Halutessaanhan pienestä hiljaisesta hetkestä voi tehdä hampaiden pesun kaltaisen iltarituaalin.

 

II) HERÄÄ TARPEEKSI AIKAISIN
Aamussa on maagisuutta, kun suurin osa ihmisistä nukkuu. Tuntuu, kuin jonkinlainen kollektiivinen eetteri olisi tyhjä kaikenlaisesta porinasta. Joskus voi olla kiinnostavaa tutkia miten porina lisääntyy. Herääminen selkeästi ennen kuutta antaa usein tällaisen maagisuuden kokemuksen. Parempi toki olisi, jos pääsisi ylös ennen puoli kuutta. Tällöin kollektiivinen tyyneys tuntuu vielä selvemmin. Kello kuuden jälkeen muurahaiskeko on taas aivan erilailla hereillä.

Chi kungia eli kiinalaista voimistelua suositellaan tehtäväksi erityisesti aamuviiden ja seitsemän välillä. Ajatellaan, että tämä aika edustaa vuorokaudessa kevättä, jolloin kukoistuksen voima on suurin. Kevät on myös kylvämisen hetki. Näin harjoitukset potentiaalisesti kantavat parhaan sadon päivän ja päivien mittaan.

Tuntuu myös siltä, että kaikkien nukkuvien ihmisten intentiot ja tahdot eivät ole samalla tavalla läsnä. Joskus vaikuttaa siltä, että ne, joiden voimat ovat ensimmäisinä ”pelipöydällä” saavat pienen edun. Ainakin eräässä isossa valmennustalossa väki oli (on) paikalla jo seitsemältä. Voisi ajatella, että he saavat tiettyä etua suhteessa muihin, jotka käynnistelevät vasta konetta tunnin pari myöhemmin.

Aikainen herääminen voi mahdollistaa myös aikaisemman työn aloittamisen. Tätä kannattaa kokeilla. Muuttaako aikaisempi työn aloittaminen mitään sinulla?

Aikainen herääminen mahdollistaa myös tämän listan seuraavat kohdat ja kiireettömyyden tunnun.

 

III) MEDITAATIO JA KEHOLLINEN HARJOITUS
Joogassa, chi kungissa ja meditaatiossa hyötyy paljon siitä, että yön jäljiltä mieli on rauhallisempi. Ruuansulatuselimistö on myös levon tilassa. Aamu on mitä parhain aika harjoituksille. Klassiset kirjoituksetkin suosittelevat aamua harjoitushetkeksi.

Aamuharjoituksilla voi myös kerätä lisälatausta päivää varten ja tulla paremmin läsnä kehoosi ja nykyisyyteen. Valmistaa olemusta päivään..

Tavallisesti voi tuntua hyvältä tehdä jooga-asanoita tai muuta fyysistä harjoitusta ja vasta sitten istua meditoimaan. Näin tulee aluksi hyvin läsnä kehoon ja sitten meditaatio usein luonnistuu vaivattomammassa tilassa.

Voit kuitenkin kokeilla aamuisin toisenlaista järjestystä. Meditoi, ole hiljaa ja lepää ensin olemisessa, ja vasta sitten tee chi kung -liikkeitä tai vaikka joogan aurinkotervehdystä. Tämän järjestyksen idea on siinä, että kuljetaan liikkumattomuudesta kohti liikettä, joka on luonnollinen suunta yön muuttuessa aamusta päivään. Toki voit hetkeksi pysähtyä asanaharjoituksen jälkeen, mutta pidempi meditaatio voi kuitenkin toimia paremmin heti päivän aluksi.

 

IV) SMOOTHIE – VIHREÄ LATAUS
Jos olet vannoutunut mysli- tai puuroihminen, niin jatka toki polkuasi. Aamusmoothie voi kuulostaa kovin trendikkäältä, mutta siinä on kuitenkin todella itua.

Lataa smoothieen paljon vihanneksia esim. parsakaalia (yksi terveellisimpiä vihanneksia planeetalla), avokadoa (hyviä rasvoja ja energiaa) ja vaikka kurkkua. Sitten lisää esim. banaania ja muita hedelmiä sekä hunajaa sen verran, kuin tarvitset makeuden kokemusta. Lisää mukaan myös mieltymystesi mukaan superfoodeja esim. luomukaakaopapuja, chiasiemeniä ja muita korkearavinteisia ruoka-aineita. Pelkkä hedelmäsmoothie voi iskeä sokerit aluksi liian ylös ja sitten alas eli siksi pidä vihannesten määrä korkealla! Smoothiet ansaitsevat oman blogitekstinsä tai pari eli ehkäpä aiheesta joskus myöhemmin lisää.

Katso, että juot myös tarpeeksi vettä, jos et ollut sitä jo lisännyt runsaasti smoothieesi. Jos tarvitset kahvia, niin harkitse sen vaihtamista esim. vihreään tai valkoiseen teehen, jotka ovat täynnä antioksidantteja.

Tai miten olisikaan aamusalaatti?

Sopivan kevyt, ravitseva ja nopeasti sulava aamupala lataa täydelliseen työtilaan. Aamupalan vihreys tuntuu lisäävän myös vitaalisuuden kokemusta. Harkitse mahdollisuuksien mukaan luomulaatua smoothien raaka-aineissa.

Tässä linkki taannoin uutiskirjeessäkin olleeseen luomututkimukseen, joka tosin tehtiin hedelmäkärpäsille, mutta se voi kuitenkin innostaa kokeilemaan luomua. Luomussakin voi olla itua. http://well.blogs.nytimes.com/2013/04/17/is-organic-better-ask-a-fruit-fly/?_r=0

 

V) KIIREETTÖMYYS JA ASIAT VALMIINA
Jos heräsit tarpeeksi aikaisin, voit levätä helpommin läsnäolossa ja ajatus kiireestä ei saa sinusta otetta niin helposti. Nauti olemisesta ja siitä, että kehosi samalla toimittaa rennosti aamutoimiaan.

Hyvä on, jos edellisenä iltana olet tehnyt jo käytännön valmistelua aamua varten. Kun omat (ja lasten) vaatteet, mahdolliset eväät, tavarat ja muut ovat valmiina, niin silloin käytännön tehtävärasteja on vähemmän ja kehosi voi liikkua hitaammin.

 

VI) SELKEYS JA SYDÄN
Mitä olet menossa tekemään? Olethan menossa palvelemaan, antamaan ja tuottamaan lisäarvoa – mahdollistamaan asiakkaan ja työkaverien todellisuudessa myönteisiä muutoksia. Ja nauttimaan hyvän antamisesta ja uppoutumaan koko olemuksellasi toimintaan.

Sydämellisyyttä tarvitsee aina ihmisten kanssa ollessa. Olkoon sydän lämmin ja auki päivän tuleville kohtaamisille ja ihmisille. Monessa vuorovaikutuksellisessa tilanteessa vaikuttaakin siltä, että sydämellisyys on parasta valuuttaa.

 

VII) INFORMAATIOPAASTO JA ENERGIA
Harkitse. Tarvitseeko sinun lukea päivän lehteä aamulla tässä vaiheessa. Kuunnella radiota työmatkallasi – uutisia tai musiikkia. Toki tämä riippuu myös työtehtävistä.

Voisitko lukea henkilökohtaisia sähköposteja (tai käydä facebookissa tai linkedinnissä) vasta myöhemmin tai jättää ne kokonaan väliin aamulla tai koko työpäivänäsi? Voisitko lukea työsähköpostejasikin vasta hieman myöhemmin?

Tee tutkimus. Miten työsi lähtevät liikkeelle, jos pidät aamulla keräämäsi energian ja huomion kasassa ja annat koko latauksen ensimmäiseksi uppoutua ensimmäiseen oikeasti tärkeään työtehtävääsi. Kuin koko aamun pitelisit läsnäolon pehmeässä tyynessä sylissä yöunien, aamun harjoituksilla, smoothiella ja sydämellisyyden asenteella synnyttämäsi energian. Odottaisit kärsivällisesti ja kulkisit koko aamun ohi kaikkien häiriötekijöiden oikeasti tärkeän asian luokse.

 

Voisiko se olla näin, että aamu ei olisikaan vain kiireinen juoksurastitehtävä, vaan hetki, jolloin kerätään unen energialataus ja vielä meditaatiolla ja harjoituksilla sitä vahvistetaan ja kultivoidaan sekä hyvällä aamupalalla tuetaan. Voisiko aamu olla yksi päivän kohokohtia?

 

ALOITA PIENESTÄ JA UNELMOI SUURESTA
Kylvä hyvän siemen. Siemen riittää eli aloita vaikka yhden minuutin meditaatiolla, yhden minuutin kehollisella harjoituksella. Ole yksi minuutti selkeydessä ja sydämellisyydessä. Kun tämä toteutuu varmuudella, voit alkaa laajentamaan ja unelmoimaan suuremmasta – vaikka 10 minuutin meditaatiosta ja 10 minuutin jooga-asanaharjoituksesta aamuisin.

Samoin aikaisemman heräämisen kanssa voi aloittaa pienestä. Aluksi herää 5-10 minuuttia ennen tavallista, jolloin ehdit tehdä myös muutaman minuutin (uusia) ravitsevia asioita.

Kirjoita monta kertaa useamman päivän ajan pidemmin tai lyhyemmin: tarinana ja/tai ranskalaisin viivoin, minkälainen on täydellinen aamu juuri sinulle. Selkiytä täydellistä aamuasi. Kun toteutat täydellistä aamuasi, niin huomaat, että ehkä jotakin käytäntöjä voi vielä hioa.

Aamu on siitä hyvä projekti, että siihen pääset aika paljon itse vaikuttamaan eikä takana ole päivää täynnä ajatuksia, impulsseja, ihmisiä ja ulkoisia virikkeitä, jotka voisivat viedä huomiotasi toiseen suuntaan, kuin minne haluat itse mennä. Tai käytännön pakosta ohjata tai rikkoa toimintaasi erilaiseksi, kuin olit suunnitellut. Toki perheellisillä on liikkuvia osia tässä palapelissä muutamia enemmän ja kuvio saattaa olla hieman haastavampi.

 

Hyvin nukutun yön jälkeen täydellinen (eli tietysti riittävän hyvä on tarpeeksi) aamu on lahja, josta kiittää oma olemuksesi, perheesi, asiakkaat, työkaverit ja esimiehesi. Anna tämä hyvä itsellesi ja muille!

Itse asiassa muuttamalla aamusi voit muuttaa päiväsi ja koko elämäsi (joka koostuu päivistä) vieläkin ravitsevammaksi. Monesti pohditaan, mikä on se kriittinen kohta, jossa pienikin myönteinen muutos voi saada aikaan systeemissä suuria positiivisia seuraamuksia. Aamu saattaa olla yksi näistä kriittisistä kohdista.

Kokeile ja tutki!

 

 

Hyvää huomenta ja parasta aamua sekä päivää sinulle,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.