Kuinka rikas olet? Oleminen Tekeminen Omistaminen II

| Friday, July 5th, 2013 | Comments Off on Kuinka rikas olet? Oleminen Tekeminen Omistaminen II

Tämä on hieman jatkoa blogitekstiin:

https://www.taivastalo.fi/2011/12/oleminen-tekeminen-omistaminen/

 

Kävin taannoin puhumassa valmennusyhteistyön aloittamisesta ja puhuimme myös olemisen ja tekemisen tasapainosta. Laajensin sen myös kolmijakoon oleminen-tekeminen-omistaminen ja sanoin, että johtajakoulutuksessakin voisi olla hienoa pohtia olemisen ja tekemisen tasapainoa johtajilla. Osalla johtajista saattaa olla oikein hyvällä saralla tekemisen ja omistamisen osa-alueet.

Matkalla kotiin aloin pohtia rikkautta. Ja myös niitä yritysjohtajia, joilla ei välttämättä ole tarpeeksi olemisen hetkiä. Ja meitä muita myös.

Tosin olemisen voi tuoda tekemiseen! Kun polku läsnäoloon on taas uudestaan tuttu ja auki, niin olemiseen voi luikahtaa hetkeksi milloin vain. Tässä toki auttavat myös klassiset muodolliset meditaatioharjoitukset ajan kanssa.

Samoin mieleeni palasi myös erään tutun pohdinnat edelliseltä viikonlopulta. Hän valitti rahan vähyyttä. Myöhemmin toisena hetkenä hän sanoi, että he eivät tarvitse autoa, koska asuvat niin hyvällä paikalla. Vaikka mieleeni tuli, että heidän perheensä elämänlaatua ja vapautta auto kyllä voisi lisätä hyvinkin. Varmaan tekisi myös hyvää, jos kokisi runsautta niin paljon, että se ei ilmentyisi tuollaisina sanoina rahan vähyydestä. Hänelle omistamisen tason rikkaus oli ehkä haasteena?

 

 

HUOMIOI NYT OMAA ELÄMÄÄSI

Miltä sinun elämäsi näyttää ja tuntuu nyt? Laita nyt huomio omaan elämään ympärilläsi ja itseesi.

Pisteytä 1-10 skaalalla omistamisen, tekemisen ja olemisen rikkaus. Voit pisteyttää seuraavasti: 1 suuri puute…10 suuri ylitsepursuava runsaus. Tai ehkä haluat ensin lukea tekstin läpi.

 

 

RIKKAUS OMISTAMISEN TASOLLA

Sopiva koti, hyvä ruoka, hyvät vaatteet, sopiva kulkuväline, sopivasti mahdollisuuksia erilaiseen tekemiseen, itseilmaisuun, itsensä laajentamiseen ja kasvuun (kehittymiseen) ja liikkumiseen (matkustamiseen). Toki monelle hyvä ja sopiva voivat tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita.

Mutta rikkaaksi voi kuitenkin kokea itsensä, jos vain on saanut perustarpeensa täytettyä ja on oivaltanut kiitollisuuden lahjan.

Materiaalinen runsaus on kuin hanska tai kenkä. Tärkeintä on, että se sopii. Eli hyvä on, jos ei tarvitse miettiä liikoja rahaa ja huomiota voi laittaa runsaudella vuorovaikutukseen, olemiseen ja ravitsevaan tekemiseen. Pohdinnat rahan vähyydestä voisi ajatella olevan köyhyyttä – olipa tilillä sitten euro tai miljoona.

Samoin voisi sanoa, että jokaisen meidän perusrikkauden kokemus voisi syntyä siitä, että ”omistaa” kehon, joka hengittää ja on elossa. Kokemus elävästä kehosta on suuri lahja ja rikkaus. Kuinka moni muistaa lisätä sen rikkauksiensa listalle?

Eli kun pisteytät, voit pohtia

A) Runsauden sisäinen kokemus.

B) Konkreettinen taso.

Sitten voit yhdistää nämä tasot yhdeksi luvuksi. Ei tarvitse olla siis miljonääri, jotta voi laittaa lukuja 8-10.

 

 

RIKKAUS TEKEMISEN TASOLLA

Saa tehdä mitä rakastaa! Tämä on myös yrittämisen suola ja omana herrana olemisen herkullinen maku. Toki asiakkaat ovat ne, joita palvellaan eli he ovat tavallaan esimiehiä/herroja yrittäjälle. Moni meistä saa myös tehdä työpaikallaan runsaudella sitä, mitä rakastaa!

Meillä on kehot ja ne ovat suunniteltu toimintaan. Tekeminen on ihmislajin yksilöillä aina suuressa osassa. Jos olisimme meduusoita ja kelluisimme vedessä merivirtojen viemänä, niin tekemisen tarve saattaisi olla eri. Siksipä on loistavaa, jos saa liikuttaa kehoa ja haastaa aivojaan ihmislajille ja vielä omalle itselle ominaisella ja tyydyttävällä tavalla. Saatko tehdä sitä, mitä rakastat?

Klassinen tyydytyksen lykkäämisen ja saavuttamisen -ohjeistus on hullu, ellei voi tehdä sitä, mitä rakastaa ja ellei saa myös itsekurista ja itsehallinnasta (tyydytyksen lykkäämisestä) nautintoa. Tosin moni tasapainoinen ihminen nauttiikin sopivasta itsekurista ja tyydytyksen lykkäämisestä silloin, kuin tekemisessä on imua.

Jos saavuttaa jotakin, niin siitä nauttii minuutin tai ehkä hieman pidempäänkin. Ihminen sopeutuu aika nopeasti uuteen tilaan ja vuoden kuluttua esim. lottovoittajat ovat aikalailla yhtä onnellisia, kuin ennen päävoittoa.

Eli pienet tai isommat saavutukset, jotka on tehty hammasta purren, eivät ole mitään verrattuna siihen, että tekee mitä rakastaa joka päivä monta tuntia päivässä monta vuotta elämässään.

Nyt heti nautintoa tekemisestä -lähestymistapa sisältää siis oikein käytettynä valtavan viisauden ja oivalluksen.

Arvioi siis kuinka paljon työssä ja muulla ajalla saat tehdä sitä, mitä rakastat? Kuinka rikas olet tekemisen tasolla?

 

 

RIKKAUS OLEMISEN TASOLLA

Tämä on meidän kaikkien saatavilla yhtäläisellä mahdollisuudella ja oikeudella rotuun, asemaan, rahaan, toimintaan tai tehtäviin katsomatta. Syvin näkökulmahan on, että olemme jo hereillä oleva tietoisuus. Olemme oleminen.

Löytyykö elämästäsi olemisen hetkiä ilman toimintaa –  kuin nukkuisi silmät auki – keho on rento ja mieli liikkumaton tai lähes liikkumaton? Olemisen vaivaton tila, joka voi tuntua tyhjyydeltä tai massiiviselta läsnäololta – kuin vuori olisi läsnä tässä ja nyt.

Tekeminen ja oleminen. Miten onnistuu kaksoisajo? Eli onko rentoa toimintaa ja olemista samaan aikaan läsnä elämässäsi? Eli voisiko sanoa, että liikemeditaatiota todella tapahtuu arjen hetkissä?

Olemisen rikkaus on kaikkein suorinten sinun käsissäsi – olemisen oivaltaminen ja oleminen eivät vaadi sinulta erityisiä ulkoisia olosuhteita.

Arvioi siis. Kuinka paljon sinulla on pidempiä olemisen hetkiä esim. 20 min+? Entä pieniä hetkiä toimien välissä eli hetken hengähdyksiä?  Ja kuinka paljon oleminen ja tekeminen ovat läsnä samanaikaisesti elämässäsi?

Oletko aidon olemisen miljonääri vai oletko olemisen puutteessa?

 

 

ARVIOI

Pisteytä sitten (tai korjaa pisteytystä tarvittaessa) ja arvioi myös kokonaisrikkautesi. Nämä pisteet ja niiden valitseminen ovat vain peili, jota voit katsoa ja pohtia, mitä ehkä kaipaisit lisää elämääsi? Ei sen enempää ei sen vähempää.

 

MITEN PISTEET JAKAUTUIVAT?

Pisteiden jakautumisesta voi luoda erilaisia jaotteluita ja karikatyyrejä. Tässä on muutamia. Huomaa, että todellisuus on aina laajempi, kuin mielitason luokittelut. Ota oivallukset ja unohda sitten jaottelut ja roolit!

*PALJON OLEMISTA JA EHKÄPÄ SOPIVASTI TEKEMISTÄ: klassinen ”hippi” saa tehdä mitä haluaa ja on paljon olemisen tilassa. Tosin omistamisen vähyys saattaa rajoittaa tekemisen vapautta. Joillekin voisi olla hyvä tehdä vähän enemmän ja kokea enemmän kurinalaisesta ja keskittyneestä toiminasta nousevaa flowta, tekemisen imua.

*KIVAA (FLOW) TEKEMISTÄ JA OMISTAMISTA: klassinen ”menestyjä” rakastaa tekemistä ja saa hyviä tuloksia ja kokee myös runsautta, joka myös lisää tekemisen vapautta ja mahdollistaa asioita. Ei ehdi olla – eikä tajua tai on unohtanut nykyhetkessä olemisen mannan. Lomallakin saattaa tehdä liikaa. Työaikana tai työviikolla saattaa olla pahassa olemisen puutteessa.

*EI INSPIROIVAA TEKEMISTÄ VAIN: klassinen ”raataja” tekee mitä ei halua eikä ehdi olla ja omistaa liian vähän tai vain sopivasti. Huonoin tilanne näistä kolmesta ja burn out on vaarana. ”Hippiys” ja hidas elämä voi olla tervehdyttävää ja sitten uuden ravitsevan uran luominen olennaista. Mitä rakastan tehdä? Missä olen hyvä? Mistä muut hyötyvät? Etsi se alue, jossa nämä kolme ovat samanaikaisesti läsnä.

*TASAPAINO: kaikkea sopivalla runsaudella. Tämä on todellinen rikkaus, johon menneiden aikojen keisareillakaan ei ole aina ollut mahdollisuutta. Heilläkin on saattanut olla tylsiä tehtäviä tai ehkä olemisen oivallus on ollut kadoksissa.

 

 

TUTKI JA LAITA KÄYTÄNTÖÖN

Mitä tarvitset kokonaisvaltaiseen onnellisuuden, hyvinvoinnin ja runsaudellisuuden kokemukseen? Voisitko vahvistaa jotakin aluetta? Anna huomion levätä jollakin alueella pidempään ja katso minkälaisia oivalluksia ja näkökulmia nousee pintaan.

Laita ne oivallukset käytäntöön, jotka inspiroivat ja innostavat sinua! Silloin voit heti kokea tekemisen ja ehkä myös olemisen rikkautta. Näiden kahden rikkaus antaa myös hyvää pohjaa omistamisen rikkaudelle.

 

 

”Ravitse rakkaita projektejasi ja elämääsi tekemisen vedellä,

olemisen auringonsäteillä ja huomion ravinteilla.”

 

 

Aurinkoista kesää ja olemista sinulle,

Jarko Taivasmaa

 

 

 

Comments are closed.