3 tietoisuuden ilmentymää ja huomion vapaa virtaus

| Tuesday, May 28th, 2013 | Comments Off on 3 tietoisuuden ilmentymää ja huomion vapaa virtaus

Kolme tietoisuuden perustaitoa ja ilmentymää: 1) keskittyminen (huomion lepääminen yhdessä kohteessa pidempään) 2) huomion vapaa takertumaton virtaus 3) oleminen (huomio ilman kohdetta eli hyväksyvä tietoisuuden avaruus).

Kuinka taidat näitä? Onko jokin näistä sinulle luontaisempi? Mikä ovi on sinulle helpoin havaittavaan todellisuuteen palaamiseen (pois mielestä ja ajatuksiin uppoutumisesta).

 

Keskittymiskyky on usein korkealle arvostettu. Se onkin kaiken pitkäjänteisen ja tuloksellisen toiminnan perusta. Positiivisen psykologian flow-kokemus, tekemisen imu, liittyy myös tietoisuuden lasersädemäiseen ilmentymään, jossa kaikki muu unohtuu, kun vain yksi kohde valaistaan.

Samoin olemisen tilaa ilman mitään kohdetta arvostetaan enemmän ja enemmän. Kuinka voin olla hyväksyvä vapaa tietoisuuden avaruus, jossa kaikki aistimukset, ajatukset ja tunteet voivat vapaasti tanssia? Kuinka voin antaa itseni, tilanteiden, vuorovaikutuksen ja ihmisten sisältyä tämän hyväksyvän olemisen sisään.

Vähemmän puhutaan kuitenkin huomion vapaan takertumattoman virtauksen olennaisuudesta. Elämän ja ilmiöiden maailmassa on vain yksi varma asia – liike. Samoin huomiomme on pohjimmiltaan kuin villi varsa tai taivaan lintu. Se kaipaa vapautta. Jotkut ajattelevat, että huomion vapaa virtaus on häiritsevää, mutta yleensä kyse on takertumista ja menneen lastin kantaminen (mielessä), joka rasittaa ja häiritsee.

Mitä me ihmiset lopulta usein kaipaamme: vapauttaa olla se, joka olemme luonnollisina. Joku – ihmisten maailma – opetti meille, että jotkut asiat ovat tärkeitä ja niihin pitää tiukasti keskittyä ja pitää asiat ja tilanteet näin hallussa. Se on selviytymisen kannalta olennaista. Monet asiat ovatkin tärkeitä ja tarvitsevat huomiomme valvovaa voimaa, mutta raja takertumisen ja myönteisen valvomisen välillä hiuksenhieno. Ja joskus ohjaudumme valvomisessa taistele-pakene-reaktion inspiroimina rennon huomion kohteessa lepuuttamisen sijaan. Tällöin saatammekin takertua ja joutua kohteen ”vangitsemaksi” ja unohtaa sen vapaan olemisen tilan, joka olemme.

 

MENETELMÄ

Kuinka voit tutkia huomion virtaa ja vapauttaa huomiotasi (huomion vapaa virtaus -meditaatio)

Anna huomiosi levätä jossakin pisteessä edessäsi. Anna sen lähteä liikkeelle ja huomiosi valokeilaan tulee muita asioita. Anna huomion olla liikkeessä.

Sinun ei tarvitse yrittää havaita yksityiskohtia tavallista enemmän ja yrittää olla superhavaitsija. Voit vain hyväksyä sen vähän tai paljon, joka tulee huomiosi valokeilaan. Olennaista on kokemus liikkeestä ja vapaudesta. Silmäsi liikkuvat ehkä pääsikin kääntyy ehkä kehosi liikahtaa.

Jatka huomion vapaata virtausta. Anna harjoituksen tapahtua itsestään ja älä tartu mihinkään, vaan anna huomion valosäteen jatkaa liikettään. Jatka muutama minuutti tai niin kauan kuin tuntuu olennaiselta.

 

Lisähuomioita ja -mausteita

A)Joskus jossakin vaiheessa voit kokeilla seuraavaa. Huomaa, että kehosi hengittää itse. Elämä liikuttaa kehoasi. Anna sitten huomiollesi vapaus olla täysin tuon saman elämän liikuttama. Päästä näin huomiosi täysin vapaaksi ja ole kuin ihmetyksen tilassa siitä, mihin elämä huomiotasi liikuttaa ja minkälaisia asioita sinulle paljastetaan.

B) Harjoituksen voi tehdä myös hyvin huomaamattomasti erilaisissa tilanteissa. Se on milloin vain ja missä vain saatavilla.

C) Tämä blogiteksti on syystä juuri tässä ja nyt. Kesän vihreydessä huomion vaelluttaminen on erityisen ihanaa. Vihreys ja valoisuus ravitsevat ihmeellisesti. Nyt ei kannata turhaan viettää aikaansa ajatuksiin uppoutuneena (kuten ei elämässä tosin muutenkaan).

 

Annettuasi huomion virrata tovin vapaasti

Jossakin vaiheessa voit huomata olevasi enemmän läsnä havaittavassa todellisuudessa ja mahdollinen jännittynyt tiukka sisäinen keskittyminen (turhaan) tai takertuminen on ratkennut ja katkennut. Mahdollisesti kehosi ja hengityksesikin tuntuvat vapaammilta. Anna myös itsellesi (kehollesi) mahdollisuus spontaanisti huokaista harjoituksen aikana. Näin tuntuu usein tapahtuvan jossakin vaiheessa. Huomioi miten harjoitus vaikuttaa sinuun?

 

HUOMION VAPAA VIRTAUS – MIHIN SITÄ VOI KÄYTTÄÄ

*näkökulmien saamiseen, havainnoimiseen ja informaation keräämiseen todellisuudesta

*keskittymisen ja takertumisen (sisäisen ja kehollisen jäpityksen) purkamiseen

*vapauden kokemiseen

*läsnä tulemiseen

*rentoutumiseen

*elävyyteen ja elämän ihmetyksen kokemukseen – hei olen olemassa ja maailmakin on olemassa

*hereillä olemiseen ja tietoisuuden oivalluksiin – huomio saattaa vapaana ollessaan spontaanisti myös palata omaan lähteeseensä

Löydätkö itse lisää käyttötarkoituksia?

 

Hyviä tutkimuksia huomion ja elämän kanssa!

 

Vapaata virtausta elämään,

Jarko Taivasmaa

 

Comments are closed.