Pranayama: Nadi Shodhana eli vuorosierainhengitys

| Friday, October 12th, 2012 | Comments Off on Pranayama: Nadi Shodhana eli vuorosierainhengitys

Sanskritin kielessä nadi tarkoittaa “energiakanavaa” tai “erityistä sisäänkäyntiä”, jonka kautta prana eli elämänenergia virtaa kehoomme. Shodhana tarkoittaa “puhdistumista”. Pranayama on harjoitus jonka avulla puhdistamme energiakanavia tukoksilta. Harjoitus rauhoittaa mieltä ja auttaa vitaalin elämänenergian vapaata virtausta kehossa. Erittäin hyvä tapa valmistaa kehoa meditaatioharjoitusta varten.

 

NASAGRA MUDRA – (NENÄ-SORMIASENTO)

Vuorosierainhengityksessä kontrolloidaan yhden käden sormien avulla sierainten kautta tapahtuvaa hengitystä pitämällä kättä kasvojen edessä. Tätä käsien asentoa kutsutaan nasagra mudraksi tai nasikagra mudraksi.

 

KUINKA

Pidä oikeaa kättä kasvojen edessä. Asetan etusormi ja keskisormi suorana vasten otsaa. Pidä peukalo oikean sieraimen oikealla puolella ja nimetön vasemman sieraimen vasemmalla puolella. Pikkusormi on harjoituksen aikana täysin vapaa. Oikea sierain voidaan sulkea tai pitää avoimena painamalla sierain kiinni tai avaamalla sierain peukalolla. Näin voimme estää ilmavirtauksen tai antaa sen virrata vapaana. Vasemman sieraimen ilmavirtausta pystymme kontrolloimaan edellä mainitulla tavalla käyttäen apuna nimetöntä. Oikean käden kyynärpää tulisi olla edessä ja pitää lähellä rintakehää. Käsivarren tulisi olla mahdollisimman suorana. Tämä auttaa vähentämään kädessä syntyviä jännityksiä harjoituksen aikana. Pään ja niskan tulisi olla kohti taivasta ilman jännitystä ja pakottamista.

 

NADI SHODHANA PRANAYAMA (ENERGIAKANAVAN PUHDISTUS)

Harjoitus vasta-alkajille

– Istu mukavassa asennossa, jossa saat pidettyä selkäsi mahdollisimman suorana.

– Poista häiriötekijät, kuten puhelin ja televisio pois päältä.

– Varaa aikaa vähintään kymmenen minuuttia tai enemmän, jos siihen on mahdollisuus.

– Rentouta kehosi täysin.

– Aseta vas. käsi vas. polvelle ja nosta oik. käsi ylös tehden nasagra mudran.

– Sulje silmäsi ja ole minuutin ajan tietoinen hengityksestä sekä kehosta.

Sulje oikea sierain peukalolla. Hengitä hitaasti sisään ja ulos vasemman sieraimen kautta. Ole tietoinen hengityksestä. Jatka hengittämistä vasemman sieraimen kautta puolet asettamastasi ajasta. Tämän jälkeen sulje vasen sierain nimettömällä ja hengitä oikean sieraimen kautta hitaasti ja rauhallisesti sisään ja ulos yhtä pitkä aika kuin vasemman sieraimen kautta.

 

MAHDOLLISET HYÖDYT

– Hyvä harjoitus ennen meditatiivisia harjoituksia.

– Rauhoittaa mielen

– Auttaa energiakanavissa olevien tukosten avautumista ja puhdistumista.

– Koko keho saa lisää happea ja hiilidioksidi poistuu kehosta tehokkaammin.

– Puhdistaa koko verenkiertojärjestelmää ja lisää kehon vitaliteettia.

– Syvä ja hidas hengitys auttaa pysähtyneen ilman poistumista keuhkoista.

– Parantaa vastustuskykyä

 

Kaunista syksyä,

Liisa Erika

 

Comments are closed.