8 reseptiä henkiseen kasvuun ja oivallukseen

| Sunday, August 12th, 2012 | Comments Off on 8 reseptiä henkiseen kasvuun ja oivallukseen

Mitkä asiat, kokemukset ja teot vievät henkiseen kasvuun ja oivallukseen? Miten kannattaisi käyttää rajallista aikaa ja energiaansa, jos tuntee kaipuuta itsensä tuntemiseen?

 

 

Nämä kasvun ja oivalluksen reseptit on koottu noin 25 vuoden henkisen elämisen ja kokemisen pohjalta. Tämä ei ole kattava lista ja neuvoja voisi kirjata paljon enemmänkin tai kuvailla pitemmin. Reseptit eivät ole missään erityisessä järjestyksessä.

Jooga, chi kung ja meditaatio ovat syvimmiltään henkisen kasvun ja oivalluksen teknologiaa ja siksi nämä ohjeet tavalla tai toisella ovat myös mukana monessa näistä menetelmistä. Osaa näistä resepteistä voi hyödyntää myös monella muulla inhimillisen elämän alueella.

Oikeastaan kaikki ihmiset elävät henkistä elämää eikä ole olemassa erikseen se henkisyys meditaatiohetkinä ja sitten se muu elämä. Voisi sanoa, että me olemme tietoisuus, jolla on inhimillisiä kokemuksia. Emme siis ole ihmisiä, joilla vain välillä on kokemuksia henkisyydestä tai tietoisuudesta.

Kuitenkin voi huomata, että jotkut ihmiset tietoisemmin etsivät kasvua, oivallusta sekä ihmettelevät tätä ilmiöiden leikkiä ja kysyvät kuka tämän kaiken itse asiassa kokee? Kun taas osa ihmisestä on kovin kiinni suorittamisessa ja päivittäisessä tekemisessä ja toisia taas kiinnostaa eninten oman viihtymisen maksimointi.

Osa ottaa tämän länsimaisen elämäntyylin kaikkine kuvioineen – versio 2012 – vastaan sen suuremmin kyselemättä. Joillakin välillä pääsee sisäinen hihitys, kun he havainnoivat tätä nykyajan menoa ja ajatuksia sekä uskomuksia, joita nykyaikana pidetään kollektiivisesti oikeina ja tosina. Ajatuksethan eivät ole (yleensä) totta. Ja tuhat vuotta sitten oli ja tuhannen vuoden kuluttua kollektiiviset yleisesti hyväksytyt ajatusmallit ovat paljolti toisia kuin nyt.

On sanottu, että suuret nerot ja henkiset opettajat ovat kyenneet syvästi näkemään ajanhengen (zeitgeist) läpi. He ovat pystyneet muistamaan ja tiedostamaan jotakin syvempää jatkuvassa aistimusten, tarinoiden ja uskomusten aallokossa, joka osuu kaikkiin ihmisiin joka hetki. Maailman liike ei vienyt neroja ja pyhimyksiä mukanaan. Sitten he ovat loivat ja toimivat ja tulokset näyttävät meistä ihmeellisiltä vielä pitkien aikojenkin jälkeen. Olisiko siinä hyvä iltapuhde meille kaikille: nähdä tämän ajan ilmiöiden ja yleisten ajatusmallien läpi ja saavuttaa syvempi selkeys ja itsetuntemus sekä yhteys sydämen ääneen ja luovuuteen ehdollistuneen mielen takana.

 

Ota seuraavista henkisen kasvun ja oivalluksen resepteistä käyttöösi ne, jotka inspiroivat sinua juuri nyt ja tuntuvat muuten hyödyllisiltä!

 

I HARJOITUKSET

Chi kung, meditaatio ja jooga. Tee vaikka vain 5 minuuttia päivässä ja kerran viikossa. Kasvata hiljalleen sopivaan päivittäiseen harjoitteluun ja lopulta spontaaniin jatkuvaan harjoitteluun, jolloin harjoituksen tekeminen ja ei-tekeminen katoavat ja meditaatio (hereillä olo) ja olemuksen rentous on jatkuvaa.

Harjoitukseen sitoutuminen on voimakas valinta aivan alkumetreilläkin, sillä se tarkoittaa, että on joutunut tai oikeammin saanut raivata myös sisäiseen todellisuuteen tilaa jollekin hyvällä ja ravitsevalle. Kun meditaatiohetki ilmentyy ulkoisesti, vaatii, että ihmisen sisimmässä kaikkien olemuspuolien kesken on äänestetty meditaation puolesta. Turha televisio-ohjelma, internetissä roikkuminen ja tuhat ja sata muuta ei-ravitsevaa toimintaa on jäänyt vähemmistöön.

 

II INSPIRAATIO JA OPETTAJAT

Löydä oma linjasi oivallukseen! Jeesus, Buddha, Laotse – suuret mestarit. Kuka sinua inspiroi? Tai meidän ajan suuret opettajat: Eckhart Tolle (läsnäolo), Dalai Lama (ystävällisyys) tai kuka tahansa hyvä maailmanluokan tähti kasvun ja oivalluksen alueella. Tai ihan täällä lähellä, joogaopettajasi viikoittaisilla joogatunneilla tai työkaverisi, joka saa sinut ylittämään itsesi ja unohtamaan huolesi.

Luo yhteys inspiraatioon ja oivallusta edistäviin opettajiin uudestaan ja uudestaan. Anna huomiosi käydä aina välillä heidän luonaan ja mieluummin useammin kuin harvemmin. Älä kuitenkaan kadota läsnäoloa nykyisyydessä.

Monissa henkisissä traditioissa opettajien tärkeyttä ja heidän läsnäolon siunaavuutta korostetaan kovin.

 

III KOKEMUKSET JA OIVALLUKSET

Joskus elämän tummien pilvien hopeareunus paljastaa ihmeen ja toisinaan elossa olemisen hurmio ravistaa ekstaasin kautta syvempään oivallukseen. Monien näiden reseptien kautta avautuu uusia oivalluksia ja huippukokemuksia, jotka uudella tavalla linjaavat olemusta, antavat syvää tyydytystä ja itseluottamusta mielen toisella puolella. Avautuu kokemuksia, jotka saavat huudahtamaan:” Tätä se elämä todella onkin! Miten olenkaan voinut unohtaa?” Oikeasti vain omilla kokemuksilla ja oivalluksilla on merkitystä. Yksikään lainasana tai hieno filosofinen ajatusleikki ei johda mielen kuplaa edemmäksi.

Elämänlaatu, mitä ikinä siitä sanotaankin, on yksi yhteen tämänhetkinen tietoisuuden tila. Jos se on selkeä, autuas ja rauhantäytteinen, niin ulkoisilla puitteilla ja elämän näyttämön lavasteilla ei ole paljonkaan väliä. Tämä käsitys elämänlaadusta on kovin vähän huomioitu.

Usein suora sisäisen tilan muuttaminen on hyödyllisempää, kuin lähteä tavoittelemaan tiettyjä ulkoisia olosuhteita. Kun tavoitteet on saavutettu ja olosuhteet ovat muuttuneet myönteisiksi, täyttymyksen kokemus tuntuu kuitenkin siellä sisimmässä. Jos vain mahdollista, elä ensin täyttymyksessä ja vasta sitten tavoittele mitä haluat ulkoisella tasolla. Tämä on paljon voimallisempi saavuttamisen tila kuin sisäinen tyytymättömyys ja toive, että ulkoinen muutos soisi täyttymyksen.

 

IV YSTÄVÄT JA RYHMÄT

Helpoin ja yksi voimallisin tapa muuttaa elämäänsä johonkin suuntaan on valita seuransa. Ihminen kopioi täysin tiedostamattomasti toisilta ihmisiltä heidän eleitä, tunteita ja ajattelumalleja.

Jos haluat henkistä oivallusta ja kasvua, vietä paljon aikaa oivaltavien ihmisten seurassa ja joilla on sama päämäärä kanssasi. Sama toimii toki vaikka luovuuden tai bisnestaitojen kehittämisessä.

 

V LUONTO

Puut, kalliot ja taivas eivät pohdiskele tarinaa minästä, tulevaa tai mennyttä. Luonto mahdollistaa ja tukee paluuta omaan alkuperäiseen olemukseen ennen mielen rakenteita. Tutkitusti luonnossa ajan viettäminen myös laskee verenpainetta ja sympaattisen hermoston kiihtymys vähenee ja ihminen vapautuu stressistä.

Ole yhteydessä luontoon joka päivä, jos vain mahdollista. Ole tietoinen taivaasta, planeetasta jalkojesi alla ja vuodenajan liikkeistä, kuun vaiheesta ja muusta, joka on oikeasti todellista. Nauti tuulesta, auringosta, vedestä – elementeistä – ja kosketa elävän puun kaarnaa. Ja huomaa, että olet mielesi tulevaisuus-menneisyys-pelko-toive-draaman ulkopuolella.

 

VI RAVINTO

Kohtuus. Puhtaus. Luomu. Monien joogasuuntausten suosittelema kasvisruoka. Sopivan paljon raakoja kasviksia ja hedelmiä. Vehnä ja sokeri pois.

Tee kehosta tutkimuslaboratorio. Mitä tapahtuu, jos syöt päivän hampurilaisruokaa tai itse tehtyä luomukasvisruokaa? Mitä tapahtuu, jos otat välipalanälkään sokerimunkin ja kahvikupposen tai vihersmoothien ja parsakaalia? Miten eri ratkaisut vaikuttavat energiatasoon, sisäiseen selkeyteen ja kehon olotilaan heti, puolen tunnin tai kahden tunnin päästä. Joskus muutaman viikon tutkimus voi olla hyödyllinen erilaisen ruokavalion kanssa. Totea todellisuus ja kokonaisvaltainen kokemuksesi ja sitten toimi sen pohjalta.

HUOM! Jos siirryt kasvisruokaan tai muuhun erityisruokavalioon, niin kannattaa asiaan tutustua tarkasti myös tietopuolella, jotta varmasti saat ruuastasi kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravinteet.

 

VII KIELTÄYMYS JA SYDÄMEN ÄÄNI

Kieltäymys kuulostaa ehkä jonkun korvaan tylsältä. Mutta kieltäymys on yksi voimallisimpia itsetuntemuksen ja sisäisen voiman kehittämiskeinoja, siksi se on osana monissa vanhoissa ja uusissa itsensä kehittämisen menetelmissä. Ja kehitys ja myönteinen muutos on yksinkertaisimmillaan vanhasta sekä rajoittuneesta toimintamallista kieltäytymistä ja uuden sekä hyödyllisen mallin toteuttamista.

Vain kieltäytymällä jostakin esim. sokerista, tulee tietoiseksi siitä sisäisestä impulssista ja halusta, joka ajaa tekemään jotakin. Jos aina tekee suoraan impulssien mukaisesti, ei synny kontrastia ja tietoisuutta impulssista ja kehoa liikuttavasta voimasta. Kieltäymys ei ole jännittynyttä, vaan oikein syvää rentoutumista, jolloin keho ei pääse tekemään asioita tai esimerkiksi suusta ei vain pääse ulos epäystävällisiä sanoja. Kun impulssi estyy, syntyy myös usein spontaani mahdollisuus palata havaitsijan tilaan, jossa tarkastelee impulssia, joka olisi halunnut liikuttaa kehoa. Ja saattaa syntyä oivallus, että impulssi ei alun perinkään ollut itse, vaan itse on impulssin havaitsija.

Kieltäymys voi myös olla hyvin hienovaraista tutkiskelua, jossa tutkii miten esimerkiksi halu soittaa jollekin kaverilleen tai tarttua aikakausilehteen voikin välillä olla jonkun tunteen peittämisyritys ja itsensä harhauttamista jonkin sisäisen tärkeän asian luota.

Jonkin pitää kuitenkin antaa liikuttaa kehoa. Emme voi vain jäädä paikalleen. Keholla ja inhimillisellä olemuksella on tarpeensa. Kieltäymys antaa kuitenkin tietoisuutta erilaisista impulsseista sekä rajoittuneista ehdollistumista ja siten mahdollistaa paremmin oman syvän inspiraation pääsyn esiin. Voisi sanoa, että tietoisuuden avulla voimme ohjautua paremmin sydämen äänen / intuition / elämän virran ohjauksessa, jolle on tyypillistä oman ja muiden hyvinvoinnin maksimointi ja oman ainutlaatuisuutemme ja lahjojemme ilmentäminen.

Kieltäymyskolikon toinen puoli on tietenkin vapautuminen. Kuinka antaa itsensä toimia vapaasti syvässä sisäisessä ohjauksessa ja vapautua kaikista elämän vapaata ilmaisua estävistä rakenteista ja kilpailevista epäharmonisista impulsseista. Joskus itseilmaisulliset harjoitukset ja spontaani-chi kung tukevat hyvin rajoituksista vapautumista.

 

VIII ANTAMINEN

Antaminen tekee vapaaksi. Voit kokeilla. Kun olet menossa työtilanteeseen tai mihinkä tahansa tilanteeseen elämässä, päätä etukäteen (rennosti, mutta täydellisesti), että et halua tilanteelta, ihmisiltä tai yleisöltä mitään itsellesi. Et halua etkä sido onnellisuuttasi onnistumiseen, hyväksyntään, arvostukseen tai mihinkään. Olet 100% vain antamassa.

Teet parhaasi, annat parhaasi ja huomaat, että olet itse asiassa hyvinkin vapaa hetkessä improvisoimaan, ottamaan riskejä ja tekemään jotakin hyvin luovaa ja intuitiivista eli ylittämään lineaarisen loogisen mielen rajoitukset. Et voi hävitä mitään, koska et ole mitään tavoittelemassa. Ja tavoitteet ja tulokset, joihin et takertunut, voivat olla ihmeellisiä, nerokkaita ja inspiroivia, koska olet ohjautunut ajattelun ja mielen ylittävältä tasolta. Olet toiminut intuitiiviselta tasolta, jolta nerot ja hyvin inspiroivat ihmiset usein toimivat.

Antamiseen keskittyminen ja kyky linjata koko olemus vain ja ainoastaan antamiseen on prosessi, jonka voi aloittaa heti ja jossa voi hiljalleen kehittyä ja edetä. Mikä olikaan palkinto? Tietoisuuden tila, jossa pyyteetön antaminen tapahtuu ja mahdolliset toissijaiset myönteiset vaikutukset ympärillä.

Karmajooga käsittelee myös pyyteettömän antamisen teemaa tienä henkiseen oivallukseen. Eli siinä on myös aihe, johon kannattaa tutustua. Parasta tässä ohjeessa on se, että sopii elämäntilanteesta riippumatta ja on integroitavissa jo oleviin päivittäisiin toimiin ja tehtäviin.

Toki tätä kuten muitakin reseptejä voi käyttää ”väärin” eli ihminen voi antaa ja palvella, vaikka hän tarvitsisi lepoa. Joskus kuitenkin antamiseen keskittyminen antaa aivan uuden voiman, koska väsymys, epämukavuus ja muut rasittavat asiat olivatkin oman mielen tarinoita ja tulkintoja, joiden ei tulekaan estää myönteistä toimintaa. Huomaa edellinen ohje.

Tärkeää on myös löytää inspiraatio ja näkökulman laajentaminen. Antaminen rajallisesta egoistisesta todellisuudesta voi kuluttaa voimat nopeasti. Antaminen olemisen laajuudesta, spontaanisti ja sydämen hyvyydestä, jostakin itseä suuremmasta, suo ihmeellisen voiman ja energiatason. Kokeile!

Kontribuutio, antaminen ja palvelu ovat olennaista ihmisyksilölle. Ne ovat syvälle koodattuna meihin ihmisiin ja myös rakennettu aivojen palkitsemisjärjestelmiin ja siten parasta lajityypillistä toimintaa. Tästä vielä myöhemmin lisää lajityypilliseen toimintaan perustuvien onnellisuuden reseptien neljännessä osassa.

 

Parasta kasvua ja oivallusta,

 

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.