Kolme chi kungin voimallista periaatetta

| Monday, March 19th, 2012 | Comments Off on Kolme chi kungin voimallista periaatetta

On jotakin joka tekee chi kungista chi kungia. Kolme voimallista periaatetta, jotka voidaan huomioida jokaisessa liikkeessä ja harjoituksessa. Toisissa tekniikoissa jokin periaatteista voi olla toisia tärkeämpi.

 

Chi kung-liikkeet ovat usein melko helppoja ja ne oppivat tekemään nopeasti aikalailla oikein. Chi kungin loputon syventyminen ja kehittyminen tapahtuvat muun muassa juuri näissä kolmessa periaatteessa. Tämä on joillekin haastavaa, kun ulkoisella tasolla ei liikkeessä olekaan enää mitään saavutettavaa. Tästä alkaa chi kungin sisäinen matka. Eikä chi kungia turhaan välillä kutsuta liikemeditaatioksi. Tämä on yksi syistä mitä varten myös henkisten oivallusten etsijät löytävät chi kungista kerta kerran jälkeen jotakin ihmeellistä ja hyödyllistä.

 

Nämä kolme periaatetta löytyvät useimmista chi kung-traditioista ja myös tarjolla olevista kirjoista muodossa tai toisessa. Nimet vaihtelevat. Joskus periaatteita kuvataan myös useampia.  Englanniksi käytetään esimerkiksi termejä: three regulations (kolme sääntelyä) ja three intentful corrections (kolme tietoista korjausta). Välillä puhutaan myös eri olemuspuolten harjoittamisesta esim. training the body.

 

Periaatteita huomioidaan harjoituksen aikana kymmeniä, ellei satoja kertoja. Ne ovat myös jotakin, jolla voi tuoda chi kungin jokaiseen elämän hetkeen. Jotakin jonka toteuttaminen ei vie juurikaan aikaa. Ja jotakin joka tuo elämään uusia vivahteita, oivalluksia ja vahvemman todellisuuden kokemuksen. Nämä periaatteet maustavat elämän. Tai täsmällisen sanoen auttavat maistamaan sen elämän, joka on ollut aina ihmeellinen ja maukas.

 

Kutsun tässä kolmea periaatetta seuraavalla tavalla:

Huomio/Tietoisuus

Hengitys

Asento/Liike

 

HUOMIO/TIETOISUUS

Voit tehdä chi kung-liikkeitä ja katsoa samalla televisioita. Voit saada hyötyjä, mutta harjoitusta ei oikeastaan voi kutsua chi kungiksi. Jokin tärkeä puuttuu: huomio. Huomion tulisi olla läsnä kehossa ja jokaisessa liikkeen pienessä aistimuksessa. Monet onnistuvat tekemään tekniikoita ilman ulkoisia häiriötekijöitä. Se on vain kiinni käytännön järjestelyistä.

 

Suurempi haaste on kuitenkin se viihde/draama/tehdas-kompleksi oman mielen sisällä. Todellinen chi kung tapahtuu niinä hetkinä, kun huomio on tässä ja nyt eikä tulevassa, menneessä, toisissa paikoissa tai läsnä olevan hetken ja aistimusten arvostelussa. Tätä paikkaa, jossa taas tämä kaikki hässäkkä tapahtuu, voi kutsua mieleksi – meidän oma henkilökohtainen portaali tv-aparaatti. Mieli on loistava palvelija ja hyvä tekemään esim. kirjanpitoa, laskemaan budjettia ja suunnittelemaan tulevaa, mutta muuten se ei hyvä paikka viettää elämäänsä. Elämä kun tapahtuu tässä ja nyt – out of mind.

 

Voi sanoa, että vaikka 60 minuutin harjoituksesta osa on todellisinta chi kungia ja osa vielä sen harjoittelua. Ideana on nostaa läsnäoloa kohti sataa prosenttia harjoitusajasta.  Tässä meillä kaikilla taitaa olla haastetta. Olipa sitten chi kungin harjoittelija tai vaikka jooga-asanoiden tekijä.

 

HENGITYS

Termi chi kung voidaan myös kääntää hengitysharjoitus. Hengitys on chi kungin ytimessä ja toinen tärkeistä periaatteista.

 

Hengitys on usein liitetty liikkeen kanssa yhteen. Normaalein hengitysrytmi on sisään, kun liike kohoaa ylöspäin tai poispäin rinnan alueelta. Ja ulos, kun liike laskeutuu tai kädet tulevat kohti rintaa. Paikka missä huomio, kun hengitetään voi vaihdella – aivan kuin joskus hengitettäisiin kämmenien, jalkapohjien tai muiden kehon kohtien läpi. Itse rintakehän, vatsan ja selän liike voi myös vaihdella erilaisissa hengityksissä erilaisten tavoitteiden mukaan. Löytyy chi kungista myös hengitysmenetelmiä, jotka ovat kovin joogan pranayaman kaltaisia.

 

Sanotaan kuitenkin, että chi kung-matkan eli oppimisen aikana, aluksi hengityksen sääntely ei ole tärkeää, sitten se on tärkeää ja lopulta taas se ei ole tärkeää. Chi kungissa suurten mestarien lisäksi voi usein pitää hyvänä malliesimerkkinä monissa asioissa pieniä lapsia/vauvoja. Mitä voisimme oppia lapsilta hengityksestä – se on rentoa ja luonnollista eikä kehollistetut mielen jännitteet estä sen vapaata virtausta. Elinvoimaa tuntuu olevan runsaudella niin lapsilla kuin mestareillakin.

 

ASENTO/LIIKE

Joissakin chi kung-traditoisissa tekniikoiden täsmällinen suoritus on äärettömän tärkeää. Siinä on myös oma jujunsa, mutta toinen tapa lähestyä on: sisältä ulos. Tämä voi olla aluksi ehkä joillekin haastavampi lähestymistapa, koska se vaatii hienovaraisempaa aistimista ja kehotietoisuutta sekä vääränlaisista (jännittyneistä/rajoittuneista/epäsymmetristä) liikeradoista poisoppimista. Siksi usein aluksi onkin hyvä seurata tekniikan muotoa tarkemmin.

 

Sisältä ulos tarkoittaa siitä, että kokee asennon oikeaksi ensin kehollisena tunto- ja asentoaistimuksena ja sitten vasta katsoo silmin miltä se näyttää. Kun hienovaraisesti tunnustelee esimerkiksi chi kungin perusasentoa, voi huomata, että kun sen oikein täsmentää tuntuu ”klik”.  Jokin on linjautunut kohdalleen.

 

Vielä hienovaraisempaa linjautumista voi tutkia elämänenergian, chin, virtauksen suhteen, jos sellaisesta on aistimus. Kun asento tai liike on todella kohdallaan, voi aistia suuremman elämänenergia virtauksen ja jonkin avautumisen monella olemuksen tasolla. Usein tällainen johtaa myös tietoisuuden kirkastumiseen. Kuten aiemmin mainittiin, näitä kolmea periaatetta huomioidaan useita kertoja harjoituksen aikana – oikeastaan hetkestä hetkeen. Siksi myös ensin esimerkiksi kädet tai lantio voivat linjautua aavistuksen yhteen suuntaan ja hetken kuluttua taas toiseen.

 

Puhutaan myös mikroliikkeistä, joissa keho tekee tätä linjautumista spontaanisti ilman tietoista ohjausta vapauttaakseen itseään jännitteistä ja parantaakseen elämänenergian virtausta. Jotta mikroliikkeitä voisi tapahtua, tarvitaan rentoutta,
vapautta ja tilaa kehoon ja koko olemukseen.

 

Rentous ja tilan kokeminen ovat asennossa ja liikkeessä aivan olennaisia. Pyrkimyksenä on minimivoiman käyttäminen ja tilan ja vapauden kokeminen kehon sisällä. Nämä ovat niin olennaisia periaatteita asennossa ja liikkeessä, että ne ansaitsevat pidemmänkin huomioimisen ja tutkimuksen toisella kertaa.

 

PERIAATTEET ELÄMÄN HETKISSÄ

Chi kungissa periaatteet ovat aina läsnä muodossa tai toisessa. Ne voi kuitenkin myös tuoda jokapäiväisen elämän muihin toimintoihin esimerkiksi tiskaamiseen eli voi tehdä tiskaus kungia tai tiskigongia. Vielä parempi on tuoda periaatteet mukaan elämän kaikkiin hetkiin.

 

Tämä on hyvä niille, jotka sanovat, että aikaa ei riitä chi kungiin. Näiden periaatteiden huomioiminen ei vie juurikaan aikaa ja ne ovat myös olennaisessa osassa monien chi kungin hyötyjen syntymisessä. Toteuttamalla periaatteita voi välittömästi nostaa elämänlaatua ja saada myös nostetta moniin tärkeisiin elämän ja työn taitoihin. Onko tämä siis ihmeresepti? Voisi sanoa, että kyllä, mutta ei mitenkään vain chi kungille tyypillinen resepti. Samoja periaatteita löytyy joogasta, mindfulnessista ja monista muista traditioista ja menetelmistä. Periaatteet ovat yleisessä käytössä kaikkialla. Katso vain, kun tapaat 1 1/2h vuotiaan synnynnäisen chi kung-mestarin seuraavan kerran.

 

Lapset sen osaavat. Meille se on vielä haaste. Oppimalla ja vielä enemmän poisoppimalla esteistä ja rajoitteista voi kaikki muuttua automaattiseksi kuten lapsilla. Joissakin chi kung-lähteissä sanotaan: regulate without regulating eli sääntele ilman sääntelemistä. Tavoitteena on myös toisaalla kuvattu unconscious competence eli tiedostamaton taitavuus.

 

Koe uutta hyvää ja ihmeellistä elämässäsi! Lähde toteuttamaan näitä periaatteita chi kung-tekniikoissa, tai chissa, jooga-asananoissa yms. sekä koko elämässä. Löydä läsnäolo, hengityksen vapaus ja kehon rentous hetkestä hetkeen.

 

Ja mikä parasta, periaatteet ovat sinulle täysin tuttuja ja olet niissä suuri taitaja! Vähän vain rapsutat pölyjä ja opittuja malleja pois, ja annat kehollesi, olemuksellesi ja itsellesi paljon vain lisää vapautta olla oma itsesi, ja silloin olet siellä – ihmeessä – yhdessä lasten kanssa. Ja aikuisen elämänkokemuksen hyödyntäminen onnistuu edelleen hyvin ellei paremminkin.

 

 

Läsnäoloa ja hengityksen vapautta,

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.