Huomio

| Friday, October 21st, 2011 | Comments Off on Huomio

Pieni huomion koe

Laita huomiosi seinällä johonkin pisteeseen. Laita huomiosi kehon sisällä tuntuviin aistimuksiin.

Laita huomiosi mieleen – tuohon paikkaan jossa ajatukset ikuisesti virtaavat. Pääset mieleesi pohtimalla vaikka mitä tekisit seuraavana viikonloppuna tai miten viettäisit tulevan vuoden vaihteen tai mitä tapahtuikaan eilen. Mieleesi imeydyt myös ajattelemalla omaa nimeäsi, kansalaisuuttasi, ammattiasi tai ikääsi. Arvostellessasi jotakin hyväksi tai huonoksi olet taas mielesi uumenissa.

 

Huomiosi voi siis olla aistittavassa ulkoisessa todellisuudessa, kehollisissa aistimuksissa ja mielen ”ajatuskuplassa” (jollaisia usein näemme sarjakuvissa piirrettynä hahmojen pään yläpuolelle) sekä muutamassa muussa paikassa, joihin emme tällä kertaa syvenny.

 

Huomio on elämän tärkeimpiä asioita! Koska se mitä elämässäsi koet hetkestä hetkeen, riippuu siitä missä huomiosi on. Huomiosi matka on elämäsi matka kehosi syntymästä kuolemaan.

Oletko huomannut missä huomiosi matkaa päivästä päivään? Kuinka paljon huomiosi on aistittavassa todellisuudesta ja kuinka paljon elämästäsi kuuluu mielen kuplassa – ajatuksissa ja tarinoissa maailmasta, ihmisistä ja itsestäsi.

Onneksi voit tulla milloin tahansa pois mielestäsi ja antaa täyden ja rennon huomiosi aistittavalla todellisuudelle, kehollisille aistimuksille ja olla läsnä tässä ja nyt. Ihmiset myös kaipaavat tulla huomioiduiksi ja täydellisesti nähdyiksi ja voisi sanoa, että lapset suorastaan elävät vanhempiensa huomiosta.

Erilaiset harjoitukset voivat lisätä kykyä suunnata huomiota. Todellisuudessa kuitenkin usein oivallus riittää. Oivallus omasta kyvystä suunnata huomiota ja ymmärrys siitä missä kaikkialla huomio voi matkata.

 

Tämä teksti on vain pieni johdanto aiheeseen: huomio, jota aina välillä tullaan tutkimaan Taivastalon Oivallusten blogissa. Tässä on muutamia näkökulmia ja kysymyksiä liittyen huomioon, joista moniin tulemme syventymään tulevaisuudessa.

 

HUOMIO JA IHMEELLISYYS

Jokaisena hetkenä huomion voi suunnata uudelleen olennaisempaan ja myönteisempään.

Kun annat huomiolle tietoisesti vapauden vaeltaa, löydät usein uusia ideoita, näkökulmia ja oivalluksia.

Suojelemalla huomiotasi suojelet aikaasi eli elämääsi.

Jos elämä tuntuu tylsältä tai merkityksettömältä, on aika suunnata huomio todellisuuteen pois mielen liian tutuiksi käynneiltä ajatusurilta. Elämä on itse asiassa aina ihmeellistä, uutta ja raikasta. Vain mielen konseptuaalisessa todellisuudessa voi olla jotakin vanhaa, kulunutta ja tylsää.

 

ILMENTÄMINEN JA IHMISKUNTA

Asioiden ilmentäminen on yksinkertaisimmillaan huomion pitämistä yhdessä tavoitteessa niin kauan, että sen näkee todellisuudessa. Matkalla toki tarvitaan paljon ideoita, ajatuksia, tunnetta, vuorovaikutusta, toimintaa ja oppimista ja kokemuksen kautta toiminnan uudelleen suuntaamista. Nämä kaikki matkan vaiheet tapahtuvat kuitenkin spontaanisti ja luonnollisesti sekä usein menestyksellisestikin, jos vain ihmisellä ilmentämiseen tarvittavat olemuspuolet ovat auki, vapaat ja hyvin kehittyneet.

Minkälaisiin asioihin ja tavoitteisiin ihmiskunnan kollektiivinen huomio on nyt keskittynyt? Jos maailmassa asiat eivät ole aivan kohdallaan, niin silloin tarvitaan kollektiivisen huomion uudelleen suuntaamista. Uudelleen suuntautunut huomio johtaa väistämättä uudenlaisen maailman ilmentymiseen.

 

OPETTAJAT JA JOHTAJAT

Opettajat, luennoitsijat, valmentajat tai esiintyjät voivat kysyä itseltään: minkälaiselle matkalle haluan viedä yleisön huomion, minkälaisesta huomion matkasta yleisö nauttisi ja minkälainen huomion matka hyödyttäisi yleisöä parhaalla tavalla?

Johtajat voivat pohtia: johtavatko he taitavasti omaa ja alaistesi huomiota kohti olennaisia tavoitteita? Opastavatko he alaisiaan kohtaamaan toisensa ja asiakkaat puhtaalla huomiolla vai onko vuorovaikutus sittenkin mielen sävyttämää ja onko aidosta kuuntelusta puutetta?

 

STRESSIN HALLINTA, ENERGIA JA MENETELMÄT

Huomion tuominen pois stressaavista ajatuskuvioista ja lepuuttaminen nykyhetkessä, on olennaista stressin hallinnassa.

Chi kung-liikkeissä ja jooga-asanoissa huomio suuntaaminen kehon liikkeeseen ja aistimuksiin on usein harjoituksen ydinasioita.

Ikiaikainen sanonta idässä ja myös lännessä on: energia (chi, prana) seuraa huomiota. Toinen näkökulma on: missä on paljon liikettä / energiaa, sinne huomio helposti vaeltaa tai jopa imeytyy.

Huomio on avain meditaatioon ja henkiseen oivaltamiseen. Todellisessa meditaatiossa työskennellään suoraan huomion ja tietoisuuden kanssa ja muodot (asennot, mielikuvat, mantrat, meridiaanit yms.) ovat aina toissijaisia.

 

PUHDAS VAIVATON HUOMIO ON RAKKAUTTA

Puhtaan huomion antaminen on rakkauden antamista. Jokaisena hetkenä voit antaa huomiosi ja rakkautesi yhä uudelleen eikä se vaadi mitään erityistoimenpiteitä kuin vain tuon huomion antamisen ja mielestä poissa olemisen.

 

 

Toivon puhdasta huomiota sinulle itseltäsi ja ihmisiltä ympärilläsi!

Jarko Taivasmaa

Comments are closed.